Header Ads Widget

Κουρκουμάς: Τα οφέλη του και στα αυτοανοσα, πιο υγιεινού μπαχαρικού.

 


Ο κουρκουμάς, ή κουρκούμη (επιστημονική ονομασία: Curcuma longa [Κουρκούμη η μακρά]) ή κιτρινόριζα, είναι ριζωματοειδές (rhizomatous) ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβεριδών (Zingiberaceae).Είναι εγγενές στην νότια Ασία, όπου απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 °C και ένα σημαντικό ποσό ετήσιας βροχόπτωσης για να ευδοκιμήσει.Τα φυτά συγκομίζονται κάθε χρόνο για τα ριζώματά τους και πολλαπλασιάζονται κατά την επόμενη περίοδο, από μερικά εξ αυτών των ριζωμάτων.

Ως γνωστόν περιέχει ενώσεις με σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Πρόκειται για την κουρκουμίνη και τα παράγωγά της, δις διμεθοξυκουρκουμίνη και διμεθοξυκουρκουμίνη με την πρώτη να είναι η σημαντικότερη από αυτές τις ενώσεις. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό είναι ευεργετικό τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο,οσο και για τα ατομα με αυτοανοσα νοσηματα.

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

 

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

 

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη μπλοκάρει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

 

Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

 

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

 

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

 

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

O Κουρκουμάς θα βοηθήσει τον οργανισμό σε μικρό χρονικό διάστημα να καταπολεμήσει ξένους παράγοντες ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ζημιών. Σύμφωνα με μελέτες, η ένωση κουρκουμίνη που βρίσκεται σε αυτό το μπαχαρικό είναι εξίσου αποτελεσματική με κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φλεγμονής. Σύμφωνα με το διεθνές Ίδρυμα Ρευματολογίας, η αντιφλεγμονώδης ικανότητα του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι στις αρθρώσεις τους όταν πάσχουν από αρθρίτιδα.

 

2) Θα Βελτιωθεί η λειτουργία του ήπατος.

Εντάσσοντας στη διατροφή σας το εν λόγω μπαχαρικό θα πάρετε και όλες τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν είναι ευεργετικά καθώς προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Ο κουρκούμάς πιστεύεται ότι είναι τόσο ισχυρός που οι μελέτες λένε ότι μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ ενός ατόμου από το να υποστεί βλάβη από τοξίνες.

 

3) Θα επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, o Κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Διεγείρει επίσης τη χοληδόχο κύστη που αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο Κουρκουμάς έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα φουσκώματα και τα συμπτώματα αερίων.

 

4) Η καλύτερη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.

 

Ο λιποπολυσακχαρίτης είναι μια άλλη ένωση που υπάρχει στο κουρκούμα. Έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που διεγείρουν το ανθρώπινο σύστημα. Η καθημερινή κατανάλωση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε ή ακόμη και να μειώσετε τις πιθανότητές ενός κοινού κρυολογήματος.

 

5) Θα σβήσετε τα σημάδια του χρόνου.

 

Θέλετε να καθυστερήσετε τη γήρανση; Ο κουρκουμάς έχει την απάντηση. Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο τόσο στη γήρανση όσο και στη μακροζωία. Η κατανάλωση κουρκουμα σε τακτική βάση θα κάνει το δέρμα σας λαμπερό.

 

6) Θα χάσετε βάρος:

 

Σε συνδυασμό πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι γνωστό πως τα μπαχαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ο Κουρκουμάς μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απότομη αύξηση βάρους ενώ παράλληλα μειώνει τον σχηματισμό λίπους.

Ωστόσο, τα άτομα που κινδυνεύουν από δημιουργία χολόλιθων πρέπει να καταναλώνουν τον κουρκουμά με προσοχή.

πηγη: https://www.itrofi.gr/fytika/mpaxarika/article/2493/koyrkoymas-des-ti-tha-symvei-ston-organismo-soy-meta-apo-ena-mina

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/kourkoumas-ta-epistimonika-apodedeigmena-ofeli-tou-pio-ygieinou-mpacharikou-ston-kosmo/72997/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια