Header Ads Widget

Κοτινος-χρυσοξυλο.Ενας καταπληκτικος θαμνος-βοτανο.

 


Είναι μεγάλοι θάμνοι ή μικρά δέντρα , που προέρχονται από το θερμό εύκρατο βόρειο ημισφαίριο . Τα φύλλα είναι φυλλοβόλα , εναλλάξ, απλό οβάλ σχήμα, μήκους 3-13 cm. Τα άνθη είναι συγκεντρωμένα σε ένα μεγάλο ανοιχτό ακροδέκτη με μήκος 15-30 εκατοστά, με μια χνουδωτή γκριζωπή εμφάνιση που μοιάζει με σύννεφο καπνού πάνω από το φυτό, από το οποίο προέρχεται το όνομα. Ο καρπός είναι μια μικρή δρύπη με ένα μόνο σπόρο . Συχνά ταξινομήθηκαν στο Rhusστο παρελθόν, διακρίνονται από το ότι τα φύλλα είναι απλά (όχι πτερύγια ) και τα «αφρώδη» κεφάλια λουλουδιών.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Χρησιμοποιείται ως χολαγωγό, αντιπυρετικό και για τις ασθένειες των ματιών. Από τα φύλλα και τα άνθη του λαμβάνεται ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει πινένιο και καμφενίου ενώ τα φύλλα και ο φλοιός είναι καλή πηγή τανινών.

Έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αιμοστατικές ιδιότητες. Η χρήση του είναι κυρίως εξωτερική. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε πυώδεις πληγές που δύσκολα κλείνουν, αλλά και σε ουλίτιδα, στοματίτιδα, άφθες, επιπεφυκίτιδα, αιμορροΐδες και γυναικολογικές λοιμώξεις (πλύσεις: 100γρ σε 1 λίτρο βραστό νερό). Για εσωτερική χρήση (διάρροια, δυσεντερία, γαστρίτιδα και έλκος στομάχου, αιμόπτυση) καλό είναι να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και επίβλεψη από γιατρό.

 

Αντενδείξεις.

Στα ευαίσθητα άτομα η απευθείας επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

πηγη: https://en.wikipedia.org/wiki/Cotinus

http://avaritsa.blogspot.com/2014/03/blog-post.html

https://www.agriamanitaria.gr/cotinus-coggygria-%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια