Η "πηχτή" είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει χοιρινό κρέας με φυσικό ζελέ που σχηματίζεται από το κολλαγόνο του κρέατος. Σε αυτή τη γιορτινή εκδοχή θα δώσουμε μια πιο αρωματική και φρέσκια γεύση με ζωμό από βότανα και εσπεριδοειδή, και θα την ετοιμάσουμε σε φόρμα για όμορφη παρουσίαση στο τραπέζι.
Υλικά:
1 κιλό χοιρινό πόδι (με δέρμα και κόκκαλο)
1 κιλό χοιρινό μπούτι ή κεφάλι (για επιπλέον κολλαγόνο)
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, ολόκληρο
3-4 φύλλα δάφνης
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
2 κλαδάκια θυμάρι
2-3 κλαδάκια μαϊντανό
1 πορτοκάλι (ο χυμός και η φλούδα του)
1 λεμόνι (ο χυμός και η φλούδα του)
10-12 κόκκοι πιπέρι
Αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα λευκό κρασί
5-6 φύλλα ζελατίνης (προαιρετικά, αν θέλετε πιο σταθερή μορφή)
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (για διακόσμηση)
Οδηγίες:
Προετοιμασία του κρέατος: Βάλτε το χοιρινό πόδι και το μπούτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Φέρτε το σε βρασμό και βράστε για 5 λεπτά, αφαιρώντας τους αφρούς που σχηματίζονται. Αυτό βοηθά να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες και να εξασφαλίσετε καθαρό ζωμό.
Μαγείρεμα: Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τον μαϊντανό, τους κόκκους πιπεριού και τις σκελίδες σκόρδου στην κατσαρόλα. Ρίξτε τον χυμό και τη φλούδα του πορτοκαλιού και του λεμονιού και το κρασί. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να αρχίσει να διαλύεται.
Προετοιμασία της φόρμας: Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, βγάλτε το από την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε. Ξεψαχνίστε το κρέας αφαιρώντας τα κόκκαλα και το λίπος, και κόψτε το σε κομμάτια.
Σουρώστε το ζωμό: Σουρώστε το ζωμό για να αφαιρέσετε τα στερεά κομμάτια και τα βότανα. Αν ο ζωμός είναι πολύ αραιός, βράστε τον λίγο ακόμα για να μειωθεί και να γίνει πιο πηχτός.
Σταθεροποίηση του ζωμού (προαιρετικό): Εάν θέλετε η "πηχτή" να είναι πιο σταθερή, μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά, στραγγίστε τα και ανακατέψτε τα στον ζεστό ζωμό.
Στήσιμο στη φόρμα: Τοποθετήστε τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος στη φόρμα. Περιχύστε τον ζεστό ζωμό πάνω από το κρέας μέχρι να καλυφθεί. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τοποθετήστε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη τη νύχτα μέχρι να σφίξει.
Σερβίρισμα: Ξεφορμάρετε την πηχτή σε μια πιατέλα και διακοσμήστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε κρύα με λεμόνι και λίγο έξτρα ελαιόλαδο, αν επιθυμείτε.
Συμβουλή:
Η πηχτή συνδυάζεται υπέροχα με μια φρέσκια σαλάτα από εσπεριδοειδή ή πίκλες, που θα προσφέρουν μια όξινη αντίθεση στην πλούσια υφή της.
Η πηχτή, λόγω της πλούσιας και λιπαρής της γεύσης, συνδυάζεται άριστα με κρασιά που έχουν την ικανότητα να ισορροπήσουν το λιπαρό στοιχείο και να φέρουν φρεσκάδα. Μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι οι εξής:
1. Ασύρτικο
Ένα λευκό κρασί από την Σαντορίνη με έντονη οξύτητα και ορυκτώδη γεύση. Η φρεσκάδα του και η τραγανή οξύτητά του θα «καθαρίζουν» τον ουρανίσκο από την πλούσια υφή της πηχτής, ενώ η μεταλλικότητά του θα ταιριάξει όμορφα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών.
2. Μοσχοφίλερο
Ένα αρωματικό λευκό κρασί από την Πελοπόννησο με νότες λουλουδιών και φρούτων. Η ελαφριά του οξύτητα και τα αρώματα εσπεριδοειδών θα δέσουν με τα αρώματα του πορτοκαλιού και του λεμονιού από την πηχτή, ενώ θα διατηρήσει μια φρέσκια και ανάλαφρη αίσθηση στο στόμα.
3. Σαββατιανό
Το Σαββατιανό, ιδιαίτερα όταν είναι από νεότερα οινοποιεία που αναδεικνύουν την ποικιλία, έχει λεπτές νότες εσπεριδοειδών και φρεσκάδα που ταιριάζουν εξαιρετικά με το συγκεκριμένο πιάτο. Είναι μια ουδέτερη αλλά απολαυστική επιλογή που αφήνει το πιάτο να αναδειχθεί.
4. Ροζέ Ξινόμαυρο
Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική. Το Ξινόμαυρο έχει φρουτώδη και ελαφρώς τανική γεύση, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη λιπαρότητα της πηχτής και να προσφέρει μια ισορροπημένη εμπειρία.
5. Sparkling wine (Αφρώδης Οίνος)
Ένας αφρώδης οίνος, όπως ένα καλό ελληνικό αφρώδες ή ακόμα και ένα Prosecco, θα προσφέρει ζωντάνια και θα φέρει μια ευχάριστη αντίθεση στη γιορτινή αίσθηση του πιάτου. Η φρεσκάδα των φυσαλίδων ταιριάζει εξαιρετικά με το λιπαρό στοιχείο.
Κάθε μία από αυτές τις επιλογές θα δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο γεύμα σας, με το Ασύρτικο να είναι ιδανικό αν θέλετε πιο έντονη οξύτητα και καθαρότητα, ενώ το Μοσχοφίλερο ή ένα αφρώδες θα προσθέσουν μια πιο ανάλαφρη, αρωματική νότα.
Καλή απόλαυση! <<Βοτανολογος>>
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ