Header Ads Widget

Ματζουράνα ενα πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτο.

 

Ματζουράνα είναι πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό, ξαδερφάκι της ρίγανης, που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη των χωρών της Μεσογείου. Με ανάπτυξη που φτάνει περίπου το μισό μέτρο.

Γνωστή από την αρχαιότητα για τις χωνευτικές, ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες, η ματζουράνα έχει σημαντικά οφέλη για την υγείας μας, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, με ευεργετική δράση ενάντια στην αϋπνία, στον βήχα και στο κρυολόγημα.

Θεραπευτικά

Η μαντζουράνα βοηθάει στους πονοκεφάλους, αϋπνία, ίλιγγο, ημικρανία, απώλεια μνήμης και επιληψία.

Ανακουφίζει την ρινίτιδα και βοηθά στις αμυγδαλές, τις φλεγμονές, στα ούλα και τη γλώσσα.

Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, την γαστροπροστατευτική και καταπραϋντική για τα προβλήματα του στομάχου και όλου του γαστρεντερικού συστήματος.

Το αιθέριο έλαιό της μαντζουράνας έχει θερμαντικές, ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Ανακουφίζει το άγχος, κατάθλιψη, ένταση, ή θλίψη κλπ.

Πολεμά τη βρογχίτιδα και το άσθμα και έχει ισχυρές μυοχαλαρωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Βοηθάει στους πόνους της περιόδου.

Είναι προστατευτική και θεραπευτική για τον καρκίνο γενικά και ειδικά για τον καρκίνο του μαστού.

Ιδιότητες : Σπασμολυτικό, αποχρεμπτικό, σε νευρικό βήχα, εφιδρωτικό για κρυολόγημα, αμυγδαλές, βρογχικά και άσθμα. Χωνευτικό, διουρητικό βοηθάει τον οργανισμό να διώξει τις τοξίνες, διευκολύνει την αποβολή αερίων, αγγειοδιασταλτικό των αρτηριών, υποτασικό. Χρήσιμο σε όσους υποφέρουν από άγχος αϋπνίες ημικρανίες, αντιεμετικό.. Διεγείρει τα κουρασμένα όργανα του σώματος ιδιαίτερα το συκώτι και την σπλήνα.Σε εξωτερική χρήση επουλώνει πληγές είναι παυσίπονο σε πόνος ρευματικών και σε πονόδοντο, και τον αττικό σε περίπτωση αδυναμίας (μπάνιο).

Πηγη - https://www.mistikakipou.gr/frontida-mantzouranas/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια