Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ή
αραποσίτι (σίταρος ή σιταροπούλα στην Κύπρο) έχει την επιστημονική ονομασία Zea
mays. Η ελληνική επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Αραβόσιτος ο κοινός ή
Ζέα η μαϋς. Είναι σιτηρό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών
(Gramineae) και κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο όπου ήδη πριν από 5.500
χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Η ελληνική ονομασία
του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων» καθώς το φυτό εισήχθη
στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική.
Ενώ το καλαμπόκι περιέχει περισσότερη ζάχαρη από άλλα
λαχανικά, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά όπως το σιτάρι, την κινόα και το ρύζι, έχει λιγότερες θερμίδες και
περισσότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και λίγες φυτικές ίνες και
πρωτεΐνες. Το ολόκληρο καλαμπόκι έχει σχετικά λίγα λιπαρά.
Οφέλη για την υγεία
Αιμορροΐδες και ορθοκολικόςκαρκίνος
Η περιεκτικότητα ενός
φλιτζανιού καλαμποκιού σε φυτικές ίνες φθάνει το 18,4% της συνιστώμενης
ημερήσιας ποσότητας, βοηθώντας στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα όπως η
δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες καθώς
και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες
διεγείρουν επίσης την παραγωγή γαστρικών υγρών και χολής και μειώνουν τις
πιθανότητες του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Βιταμίνες
Πλούσιο σε βιταμίνη Β, ειδικά
θειαμίνη και νιασίνη. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας
των νεύρων και τη γνωστική λειτουργία και η ανεπάρκειά της οδηγεί σε
πελλάγρα, μια ασθένεια που
χαρακτηρίζεται από διάρροια, άνοια και δερματίτιδα και παρατηρείται συνήθως σε
υποσιτισμένα άτομα. Παράλληλα, είναι
καλή πηγή παντοθενικού οξέως το οποίο
είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων , των πρωτεϊνών και των
λιπιδίων στο σώμα. Παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης σε φολικό
και βιταμίνη Ε, όπως και σε απαραίτητα ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία που
συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη, την υγεία των οστών, τη νεφρική
λειτουργία, τη διατήρηση του κανονικού καρδιακού ρυθμού και την καταπολέμηση
των ελεύθερων ριζών.
Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι φτάνει
περίπου τα 70mg καλίου και όπως ξέρουμε, το κάλιο βοηθά στην ισορροπία
καλίου/νατρίου στον οργανισμό, ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση (η συνιστώμενη
ημερήσια δόση καλίου φτάνει τα 4700mg την ημέρα).
Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
Όπως και άλλα λαχανικά, το
καλαμπόκι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις
ελεύθερες ρίζες και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών
παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθήσεων.
Ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα
Ένα φλιτζάνι κίτρινο καλαμπόκι
περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι
αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν
στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ βοηθούν και στο να διώξετε τις
τοξίνες από τον οργανισμό σας με πιο γοργούς ρυθμούς.
Δρα κατά της αναιμίας
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ωφέλιμα
συστατικά του συναντάμε και το σίδηρο, ο οποίος στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού
ανέρχεται στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δρώντας κατά της
σιδηροπενικής αναιμίας. Ακόμη, στην ίδια ποσότητα χαρίζουμε στον οργανισμό μας
μαγνήσιο που βοηθάει στην ενέργεια και στην υγεία των οστών και βιταμίνη Β6 που
επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του κεντρικού
νευρικού συστήματος.
Το καλαμπόκι και συγκεκριμένα
οι στήμονες και οι στύλοι των θηλέων ανθέων του έχουν διουρητικές, χολαγωγές και
λιθοτριπτικές ιδιότητες.
-Το αφέψημα της φούντας του
καλαμποκιού, είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από λιθιάσεις του ουροποιητικού
συστήματος, λιθιάσεις της χολής, κυστίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, οιδήματα,
δυσουρία, προστατίτιδα και κολικούς των νεφρών.
-βοηθά στην αντιμετώπιση της
βλεννόρροιας, των φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, της κατακράτησης υγρών και
των προεμμηνορροϊκών πόνων.
-Το έγχυμα και το αφέψημα από
αυτή τη φούντα του καλαμποκιού, βοηθά στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο
αίμα και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
-Συντελεί στην αποφυγή της
αρτηριοσκλήρυνσης, εμποδίζει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει
στην ισορροπία του νευρικού συστήματος.
Προφυλάξεις και παρενέργειες
-Το συμβατικό καλαμπόκι που μπορεί να αγοράσετε έχει
πιθανότητα να είναι γενετικά τροποποιημένο και να προκαλέσει αλλεργικές
αντιδράσεις. Για να απομακρυνθείτε από αυτή την πιθανότητα, προτιμήστε το
βιολογικό καλαμπόκι και τα προϊόντα του.
πηγη: https://enallaktikidrasi.com/2018/02/kalampoki-draseis-tropoi-xrisis/
https://www.itrofi.gr/fytika/dimitriaka/article/1280/kalampoki-nostimo-kai-threptiko
https://www.clickatlife.gr/your-life/story/60066
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%BA%CE%B9
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ