Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την
ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανήκει στο γένος Περσέα οικογένεια Δαφνοειδή και
ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής,
όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό
της διατροφής τους.
Στην συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α.,
Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην
Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην
Ισπανία και Πορτογαλία ενώ στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 1960.
Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική
αξία και οφέλη για την υγεία. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, τον
ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών
C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας
ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που
προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση.
Το αβοκάντο
περιέχει μια σημαντική ποσότητα σε καροτενοειδή, όπως η γλυκοπατάτα, τα καρότα,
τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α. Το σημαντικό και διαφορετικό είναι ότι τα
καροτενοειδή απορροφούνται καλύτερα από τον οργανισμό σε συνδυασμό με το λίπος.
Έτσι, τα αβοκάντο έχουν καλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών σε σύγκριση με άλλα
λαχανικά τα οποία θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε συνδυασμό με άλλες τροφές
που περιέχουν λιπαρά, για την καλύτερη απορρόφησή τους. Επιπλέον, το αβοκάντο
όχι μόνο συμβάλει στην απορρόφηση των καροτενοειδών αλλά βελτιώνει τη μετατροπή
των συγκεκριμένων καροτενοειδών (σημαντικότερο το β-καροτένιο) σε ενεργό
βιταμίνη Α.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά και
ειδικότερα ο πολτός που βρίσκεται κοντά στη φλούδα του, τα οποία προστατευτούν
τον οργανισμό από τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες.
Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με το αβοκάντο και τον κίνδυνο
καρδιακής νόσου, βρέθηκαν μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία ίσως
να είναι μοναδικά για αυτό το τρόφιμο. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το
αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε λιπαρά. Ένα φλιτζάνι αβοκάντο που
αντιστοιχεί σε μια μερίδα, παρέχει 22 γρ. λίπους, και αυτά τα 22 γρ.
αντιπροσωπεύουν το 82% των συνολικών θερμίδων του αβοκάντο. Επιπλέον, η ίδια
ποσότητα αβοκάντο περιέχει 165 mg ω-3 λιπαρά οξέα και 2534 mg ω-6 λιπαρά οξέα,
μια αναλογία 15:1 υπέρ των ω-6 λιπαρών οξέων, η οποία δεν είναι και τόσο
ευνοϊκή. Ωστόσο, παρά τα χαρακτηριστικά αυτά, η κατανάλωση αβοκάντο στα πλαίσια
μιας ισορροπημένης διατροφής έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής
νόσου, βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα, και μειώνει τα
επίπεδα του οξειδωτικού στρες στην κυκλοφορία του αίματος. Σε μια συγκεκριμένη
ερευνητική μελέτη, οι συμμετέχοντες δύο ομάδων εφάρμοσαν μια δίαιτα με την ίδια
συνολική αναλογία σε θρεπτικά συστατικά, και συγκεκριμένα με 34% λίπος. Στην
μια μόνο ομάδα συμπεριλήφθηκε ένα αβοκάντο την ημέρα, και το συμπέρασμα ήταν
ότι αυτή η ομάδα που κατανάλωνε το αβοκάντο είχε καλύτερα αποτελέσματα από
άποψη επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι τα υψηλά επίπεδα
μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο αβοκάντο, ειδικά το ελαϊκό οξύ,
παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτά τα καρδιαγγειακά οφέλη. Ένα φλιτζάνι αβοκάντο
περιέχει περίπου 15 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από τα συνολικά 22 γρ. λίπους,
δηλαδή το 68% προέρχονται από τα μονοακόρεστα λιπαρά. Επιπλέον, περιέχει 2,7
γρ. πολυακόρεστα λιπαρά (ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα) και 3,2 γρ. κορεσμένα λιπαρά
οξέα. Αυτό το υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών συγκαταλεγεί το αβοκάντο στην
ίδια διατροφική κατηγορία με τις ελιές, οι οποίες παρέχουν περίπου 14 γρ.
λίπους ανά φλιτζάνι και περίπου το 73% αυτών των γρ. σε μονοακόρεστα.
Σε μια επταετή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Nutrition
Journal διαπιστώθηκε ότι το αβοκάντο συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού
συνδρόμου, το οποίο αναφέρεται σε μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που
περιλαμβάνει την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη
«καλή» χοληστερίνη, το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία.
Εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του σε κάλιο, το αβοκάντοβοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Ένα μέτριο αβοκάντο (200
γρ.) παρέχει το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο.
Εκτός από υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το
αβοκάντο προσφέρει επιπλέον και κάποιες άλλες μοναδικές ιδιότητες. Μας παρέχει
φυτοστερόλες όπως των β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη και στιγμαστερόλη. Αυτή η
ιδιαίτερη ομάδα λιπαρών έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις
ιδιότητες στον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα στο καρδιαγγειακό μας
σύστημα.
Όσον αφορά την περίπτωση του κορεσμού και διαχείρισης του
σωματικού βάρους, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν βελτιωμένο αίσθημα πληρότητας
και ικανοποίησης μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος που περιείχε αβοκάντο.
Επιπλέον, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το συνολικό λίπος του σώματος
μειώθηκε μετά από έξι εβδομάδες κατανάλωσης ενός γεύματος που περιείχε 1,3
φλιτζανιού αβοκάντο την ημέρα. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν
υποχρεωμένοι να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο
αριθμό θερμίδων (περίπου 1.700 θερμίδες ανά ημέρα). Έτσι, φαίνεται ότι το
αβοκάντο μπορεί αποτελέσει σημαντική τροφή για τη διαχείριση του βάρους, αλλά
μόνο εάν το συνολικό πρόγραμμα διατροφής είναι καλά μελετημένο, ισορροπημένο
και λαμβάνεται υπόψιν το συνολικό ποσό της πρόσληψης τροφής.
Το αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα σε λουτεΐνη, η οποία
συμβάλει στην πρόληψη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προστατεύουν
τα μάτια από τα βλαβερά κύματα φωτός υψηλής ενέργειας (π.χ. υπεριώδεις ακτίνες
του ηλιακού φωτός) και σχετίζονται γενικότερα με την καλύτερη όραση.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ