Header Ads Widget

Η αγαπημένη των λαδερών φαγητών είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, η υπερτροφή!!


Η τομάτα, ή αλλιώς ντομάτα (επιστ. Solanum lycopersicum – Στρύχνον το λυκοπερσικόν είναι φυτό
της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae), ιθαγενές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Ζει μόνο μερικά χρόνια και συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 3-4 ή 5 μ. ύψος, αλλά δεν έχει αρκετά ανθεκτικό βλαστό και στηρίζεται σε άλλα φυτά. Τα φύλλα έχουν μήκος 10-25 εκ. και είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5-9 μικρότερα φύλλα το καθένα μέχρι και 8 εκ. μακρύ με πριονοειδή περιφέρεια. Τόσο ο βλαστός του φυτού όσο και τα φύλλα φέρουν τρίχωμα. Τα λουλούδια έχουν διάμετρο 1-2 εκ., είναι κίτρινα με πέντε μυτερούς λοβούς και μεγαλώνουν σε ομάδες αποτελούμενες από 3-12.
Χρήσεις
Η τομάτα καλλιεργείται τώρα σε όλο τον κόσμο και προτιμάται από πολλούς για σαλάτα, αλλά και για σάλτσες. Ο ετήσιος τζίρος παραγωγής τομάτας εκτιμάται σε 30 με 40 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2010 συνολικά μαζεύτηκαν 145,8 εκατομμύρια τόνοι ντομάτας παγκοσμίως.Ένας άγνωστος, στην Ελλάδα τουλάχιστο, τρόπος παρασκευής σαλτσών έγινε γνωστός με το κινηματογραφικό Eργο Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες. Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η τομάτα καλλιεργείται καθ' όλο το χρόνο σε θερμοκήπια.

Ντομάτα: η υπερτροφή

Η αγαπημένη των λαδερών φαγητών είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Ακόμη, έχει ισχυρή
αντιοξειδωτική ­δράση, κυρίως λόγω της υψηλής της περιεκτι­κότητας σε λυκοπένιο, μια χρωστική ένωση που της προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της.
Βάλτε στο πιάτο σας: Μισό φλιτζάνι ψημένη ντομάτα την ημέρα. Η απορρόφηση
του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να συνοδεύεται και με λίγο ελαιόλαδο.
Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις νόστιμες ντομάτες.

1. Η ντομάτα είναι φτωχή σε θερμίδες. Μια μέτρια ντομάτα βάρους περίπου 120 γραμμαρίων αποδίδει 22 θερμίδες.

2. Από πλευράς μικροθρεπτικών συστατικών, οι ντομάτες αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Μια μέτρια ντομάτα καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C.

3. Η ντομάτα μας εφοδιάζει και με κάλιο, ένα μέταλλο χρήσιμο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας περιέχει 534 mg καλίου και ½ φλ. σάλτσα ντομάτας περιέχει 454 mg.

4. Οι ντομάτες περιέχουν χρώμιο και βιοτίνη τα οποία υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τα σάκχαρα και τα λιπαρά,. Αυτό βοηθάει στην καταπολέμηση του διαβήτη και στην νευρική λειτουργία.
Πηγες.  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1

https://www.mpoufakos.com/2017/08/oi-evergetikes-idiothtes-ths-ntomatas.html

https://popup.gr/life/well-being/3791-5-trofes-kata-twn-rutidwn?fbclid=IwAR2qXZf6xfbeYXzYMAlYmPj4ZeRmHD2FAL7tNvjaePVcEfgm3T2fDdlGow8

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια