Header Ads Widget

Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αυτό το ισχυρό βότανο για να αυξήσουν τις σεξουαλικές επιδόσεις τους, λόγω της διέγερσης που προκαλεί.


Το Αγριομάρουλο είναι διετές ποώδεις φυτό με κοντή πασσαλώδη ρίζα, με όρθιο τριχωτό βλαστό
κυρίως στη βάση του που περιέχει ένα γαλακτώδες λευκό υγρό και με ύψος από 0,30-1 μέτρο.
Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, οδοντωτά, πτεροειδή ή λογχοειδή, άμισχα, σκούρο-πράσινα, γυαλιστερά και έχουν αγκαθάκια στις νευρώσεις και στις άκρες τους, όταν κοπούν παράγουν ένα γαλακτώδες λευκό υγρό.
Τα άνθη του είναι ανοιχτόχρωμα κίτρινα ανθίδια, σε ταξιανθία κεφαλωτή και εμφανίζονται από τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο.
Ο καρπός είναι γκρι αχαίνιο, περιέχει πολλούς μικρούς επιμήκεις σπόρους.
Συστατικά
Περιέχει βιταμίνες A, B1,B2, C, σίδηρο, φλαβονοειδή, λακτόνες, κουμαρίνες και μαννιτόλη.
Οι ιδιότητες του άγριου μαρουλιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα
Στην Αρχαία Ελλάδα, γύρω στο 430 π.Χ., ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, περιέγραψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του χυμού του άγριου μαρουλιού. Επίσης, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αυτό το ισχυρό βότανο για να αυξήσουν τις σεξουαλικές επιδόσεις τους, λόγω της διέγερσης που προκαλεί το βότανο όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις .
Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το αγριομάρουλο στη θέση του οπίου για τον πόνο, όταν το τελευταίο ήταν σε έλλειψη .
Το αγριομάρουλο σταδιακά πέρασε στο περιθώριο και έχασε το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας τη δεκαετία του 1940, αλλά από τη δεκαετία του 1970, ανέκτησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των «χίπις» ως νόμιμη ψυχότροπη ουσία.
Επί του παρόντος, το αγριομάρουλο αναφέρεται ως μια έκτακτη φαρμακευτική αγωγή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση του είναι νόμιμη, όπως και η διάθεσή του στην αγορά χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή ή κάποια άλλη άδεια.
Το αγριομάρουλο εκτός από τις παυσίπονες ιδιότητές του, είναι επίσης γνωστό για αρκετά ακόμα θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας.
Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται
Ογαλακτώδες χυμός του φυτού περιέχει μία ουσία το λακτουκάριο (lactucarium), που χρησιμοποιείται στην ιατρική για την παυσίπονη, αντισπασμωδική, χωνευτική, διουρητική, υπνωτική, ναρκωτική και καταπραϋντική δράση της. Δρα όπως το όπιο, χωρίς όμως να προκαλεί πεπτικά προβλήματα ή εθισμό. Η συγκέντρωση της ουσίας είναι μεγαλύτερη όταν το φυτό είναι ανθισμένο.

Όλο το φυτό είναι ηρεμιστικό, βοηθά στον καλό ύπνο και γαληνεύει την ανησυχία και το άγχος. Δρα ηρεμιστικά στο αναπνευστικό και χρησιμοποιείται κατά του παροξυσμικού κοκίτη και κατά του νευρικού, ερεθιστικού, ξηρού βήχα.

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για την θεραπεία χρόνιου κατάρρου, βήχα, πρησμένου συκωτιού, φουσκώματα και ασθένειες ουροποιητικού συστήματος.

Τρόποι παρασκευής
Ως έγχυμα ρίχνουμε φρέσκο ή αποξηραμένο φυτό σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε έως 3 φορές την ημέρα.

Αντενδείξεις
Το ώριμο φυτό είναι ήπια τοξικό. Υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και ακόμη μεγαλύτερη δόση μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακή παράλυση.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αγριομάρουλο

Μπορείτε να προμηθευτείτε αγριομάρουλο ως τσάι αποξηραμένο, βάμμα ή με την μορφή συμπληρωμάτων. Εδώ παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για το πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Για τον πόνο, η δόση είναι 1,5 γραμμάριο αποξηραμένου  βοτάνου με το οποίο παρασκευάζετε τσάι.
Για να το καπνίσετε σε πίπα απαιτούνται μόλις 0,25 γραμμάρια, καθώς είναι πολύ πιο ισχυρό σε αυτή τη μορφή.
Αν βρείτε συμπληρώματα σε φαρμακείο, πάρτε 30 με 120mg πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Σε μορφή βάμματος, χρησιμοποιήστε 12-24 σταγόνες ημερησίως για οξύ στρες ή άγχος.
Για την αϋπνία, πάρτε 12-24 σταγόνες κάθε 15 λεπτά για 1 ή 2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.


Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Πηγες: https://share24.gr/votano-tou-ippokrati-pou-stamata-ton-pono-fytroni-mono-tou-se-kathe-avli/
https://www.agriamanitaria.gr/lactuca-serriola-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CF%83%CE%B9/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια