Header Ads Widget

Bύσσινο.Τά σημαντικά οφέλη στην υγεία.

 


Τα κεράσια και τα βύσσινα έχουν κερδίσει μια θέση στο τραπέζι μας εδώ και αιώνες. Το ρουμπινί χρώμα και η ιδιαίτερη γεύση τους προσέλκυσε τους Ρωμαίους, τους Έλληνες αλλά και τους Κινέζους ευγενείς.

Δημιουργήθηκε από διασταύρωση της κερασιάς με τα άγρια ​​βύσσινα και ήταν ήδη γνωστό κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Η καλλιέργεια του είναι εύκολη και για αυτόν τον λόγο επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα οφέλη για την υγεία

Το βύσσινο δεν είναι μόνο μια καλή επιλογή για γαστρονομικούς σκοπούς, αλλά μπορεί και παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Θεωρείτε μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνης Α και C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ουσίες προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.

Το πλούσιο χρώμα του φρούτου οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ανθοκυανινών που περιέχονται στη σύνθεση του, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες.

Ανακουφίζουν από την αϋπνία

Περιέχουν μια ορμόνη που ονομάζεται μελατονίνη, η οποία διευκολύνει τον καλό και ήρεμο ύπνο και ελέγχει το εσωτερικό ρολόι του σώματος.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν ενισχύουν επίσης την ανοσία και μας προστατεύουν από βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα εκείνες του παχέος εντέρου, του ουροποιητικού συστήματος και των εντέρων αλλά και από το βήχα, τη γρίπη και τα κρυολογήματα.

Διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν το μεταβολισμό και έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε νερό που ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα.

Προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν βοηθούν στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας σε ένα λαμπερό, υγιές και νεανικό δέρμα.

 

Προστατεύουν από το διαβήτη

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (22) - χαμηλότερο από τα βερίκοκα (57), τα σταφύλια (46), τα ροδάκινα (42), τα μύρτιλα (40) ή τα δαμάσκηνα (39). Αυτό τα κάνει ένα καλύτερο σνακ από πολλά άλλα φρούτα, ειδικά για τους διαβητικούς.

 

Αποτρέπουν τον καρκίνο

Τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά ισχυρές αντι καρκινογόνες ενώσεις. Αναστέλλουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζουν την εμφάνιση νέων καρκινικών όγκων και καταπολεμούν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.

Ουρικό οξύ και... βύσσινο

Τα βύσσινα και ο συμπυκνωμένος χυμός τους είναι δημοφιλή φάρμακα για την ουρική αρθρίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά, που δημιουργούνται από το ουρικό οξύ. Τα βύσσινα μειώνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στον ορό. Επίσης, συμβάλλουν στην διάλυση των κρυστάλλων μέσα σε αρθρώσεις και των λίθων στους νεφρούς. Τα βύσσινα προκαλούν αλκαλοποίηση στο αίμα και τους ιστούς, παρόμοια με το βότανο alfalfa και τον χυμό λεμονιού. Επιπλέον, περιέχουν έναν τύπο ενζύμου που εξουδετερώνει το ουρικό οξύ, τις ανθοκυανίνες. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία. Η δοσολογία, που συνήθως συνιστάται για τον έλεγχο της ουρικής αρθρίτιδας είναι 6-24 βύσσινα ημερησίως.

ΠΗΓΗ: https://www.itrofi.gr/fytika/frouta/article/2103/poso-kala-xerete-ta-kerasia-kai-ta-vyssina

https://www.therapies.gr/%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/999-%CE%B2%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF,-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/ouriko-oxy-ta-votana-pou-dialyoun/90829/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια