Header Ads Widget

Eχει εκπληκτική φήμη στην Παραδοσιακή Ιατρική. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό,τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό….


Το Σκόρδο (επιστημονική ονομασία: Allium sativum, Άλλιον το ήμερον) είναι μονοετές ή και
πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Οι ανθοφόροι άξονες δεν έχουν σπόρια αλλά μερικές φορές φέρουν μικρούς βολβούς που επίσης χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό του. Τα άνθη είναι στείρα και το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τα βολβομερή του. Οι ανθοφόροι άξονες αναπτύσσονται φέροντας μερικές φορές μικρά βολβίδια, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ετήσιο φυτό.
Παραδοσιακή Ιατρική.
Το σκόρδο έχει εκπληκτική φήμη στην Παραδοσιακή Ιατρική. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και διεγερτικό,τονωτικό, καρδιοτονωτικό, αντικαταρροϊκό, αντιμεθυστικό, αντιπυρετικό, εναντίον της πιέσεως και άλλων παθήσεων, όπως είναι του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα, τον βήχα, την δυσκολία αναπνοής, την χρόνια βρογχίτιδα, τη λέπρα, την στροβιλιστική κατανάλωση, τον κοκκύτης, τον σκώληκας, την επιληψία, τους ρευματισμούς και την υστερία. Για πονοκέφαλους, πονόλαιμο και σωματική αδυναμία. Βρετανοί γιατροί που θεράπευαν τα τραύματα της μάχης με σκόρδο ανέφεραν πλήρη επιτυχία σε περιπτώσεις σηπτικής δηλητηρίασης και γάγγραινας και ονομάστηκε από την κυβέρνηση Ρωσίας, ρωσική πενικιλίνη όταν ξέμεινε από αντιβιοτικά. Για την μείωση της πίεσης αίματος.κλπ.
Επιμηκύνει την ζωή.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αλλισίνη, ένα από τα κυριότερα συστατικά του σκόρδου,στο όποιο οφείλει τη χαρακτηριστική οσμή του, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδογενούς παράγωγης δυο ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων,της καταλασης και της περοξειδασης της γλουταθειονης,που έχουν αποδειχτεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια του βίου στις κατώτερες μορφές ζωής.
Προστατεύει από τα εμφράγματα.
Το σκόρδο δείχνει να συμβάλει στην αποτροπή απόφραξης των αρτηριών, διαλύοντας τους θρόμβους και θεραπεύοντας σε κάποιος βαθμό τις αρτηρίες που έχουν υποστεί βλάβη, από την αρτηριοσκλήρωση, ειδικά σε συνδυασμό με σωστή δίαιτα και ελαφρά άσκηση.
Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια