Σοκ στον κόσμο της ιατρικής!Θεραπεύει τα αυτοάνοσα!
Αν
ανήκετε σε αυτές που θέλουν να διατηρούνται υγιείς χρησιμοποιώντας φυσικά
υλικά, μάλλον θα έχετε ακούσει για τα οφέλη της μαγειρικής σόδας.
Δείτε
αναλυτικά κάποιες χρήσεις της και πώς η μαγειρική σόδα κάνει καλό στην υγεία.
-
Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αλκαλική ουσία που εξουδετερώνει τα οξέα και
συμβάλλει στη διατήρηση του pH. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική νόσο
δυσκολεύονται να απομακρύνουν τα οξέα από το σώμα τους. Πρόσφατη μελέτη έδειξε
ότι η μαγειρική σόδα επιβραδύνει την πτώση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς
με προχωρημένη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ).
-
Ανακουφίζει τη δυσπεψία και την καούρα. Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού
μαγειρική σόδα με μισό φλιτζάνι νερού και πιείτε το μία ώρα μετά το φαγητό.
- Η
μαγειρική σόδα βοηθά να υποχωρήσει η κοκκινίλα, η φαγούρα και η αίσθηση
τραβήγματος του δέρματος που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Επειδή πολλά
προϊόντα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων δεν περιέχουν μαγειρική
σόδα, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πάστα από μαγειρική σόδα ή να κάνετε
αφρόλουτρο ρίχνοντας λίγη μαγειρική σόδα στη μπανιέρα.
Σύμφωνα
με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα
ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει
εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Όπως
διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο
Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις
καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η
ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η
σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology,
παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη
χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό
σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.
Έπειτα
από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές
διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα
οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε
έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς
τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται
σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση
του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση
των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Μαγειρική
σόδα & φλεγμονές
Η
μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα.
Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων)
Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση
μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα
κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η
αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.
«Η
μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη
διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο
Ο’Κόνορ.
Αν
και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς
μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι
τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν
πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».
Πηγες: https://www.onmed.gr/ygeia/story/366258/h-mageiriki-soda-polla-yposxomeni-therapeia-gia-ta-aytoanosa-nosimatahttps://www.youweekly.gr/article/health/health-news/591458-sok-ston-kosmo-ths-iatrikhs-h-mageirikh-soda-therapeyei-ta-aytoanosa?fbclid=IwAR3ILYTAgsWWP5kster1YAIomvo8Pale6BEkSZ_wySjz7yrV-qYXNcN2N-0
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ