Τα
φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις σαλάτες, σε
χόρτα, σούπες,
πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Συγκεκριμένα:
Είναι
πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην
καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς
Έχει
υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και
βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και
συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
Έχει
υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του
αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
Έχει
ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι' αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και
εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
Έχει
αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις
φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.
Η
τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον
οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη,
ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.
Τα
οφέλη για τη γυναίκα
Η
τσουκνίδα, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των
γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες
μετά τον τοκετό).
Κατά
τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η τσουκνίδα προστατεύει από την αιμορραγία και
ενισχύει το έμβρυο. Στις θηλάζουσες μητέρες προωθεί την παραγωγή γάλακτος.
Είναι
επίσης ιδιαίτερα διουριτική και συμβάλλει στην τόνωση των νεφρών γι’ αυτό και
βοηθάει τους καταπονημένους νεφρούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συμβουλή!
Έχει
βρεθεί πως προάγει την παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό. Προτού κάποια γυναίκα
την καταναλώσει, οφείλει να συμβουλευτεί τον ιατρό της!
Πώς
καταναλώνουμε την τσουκνίδα;
Μπορούμε
να βράσουμε την τσουκνίδα και να την καταναλώσουμε σαν ρόφημα. Όμως, διατίθεται
και στα φαρμακεία σε ταμπλέτες, κάψουλες και βάμμα, όπου μας δίνεται η
δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς την ποσότητα που λαμβάνουμε.
Προσοχή
Η
μη προσεκτική κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να προκαλέσει υπόταση, υπογλυκαιμία
και κατ’ επέκταση λιποθυμία. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει αλλεργία
(ειδικά σε άτομα που πάσχουν από διάφορες αλλέργίες και είναι πιο ευαίσθητα).
Επιβάλλεται η συμβουλή του ιατρού για τη λήψη τσουκνίδας όταν συνυπάρχει η λήψη
φαρμάκων όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά και
αντιπηκτικά.
πηγη: https://www.2happy.gr/el/tsoyknida-ena-fyto-me-polles-therapeytikes-idiotites?gclid=CjwKCAiAo8jgBRAVEiwAJUXKqNQzpdPntzR5gPxM3W7YWU4w2kqIz_El5eHh78lY298DcRmiKGuV2BoCW7MQAvD_BwEπηγη: https://www.onmed.gr/ygeia/story/337516/tsouknida-ena-rofima-pou-kanei-thaymata-%E2%80%93-deite-analytika
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ