Header Ads Widget

Θεωρείται πως το συγκεκριμένο βότανο έχει καταπληκτικες αφροδισιακές ιδιότητες


Δίκταμο Κρήτης 

Η επιστημονική του ονομασία είναι Origanum dictamnus. Στην Κρήτη, στο μοναδικό τόπο που αυτοφύεται, είναι γνωστό και ως Έρωντας. Ένα όνομα που δηλώνει το πάθος, καθώς θεωρείται πως το συγκεκριμένο βότανο έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Η ονομασία του προέρχεται από το Όρος Δίκτη, όπου μεγαλώνει σε βραχώδη και δυσπρόσιτα μέρη. Αυτό κάνει τη συλλογή του βότανου εξαιρετικά δύσκολη, γι’ αυτό και στην αγορά είναι σχετικά ακριβό. Ο μύθος λέει ότι ερωτευμένοι νεαροί, οι Ερωντάδες, ριψοκινδύνευαν και ανέβαιναν στους απότομους και επικίνδυνους βράχους του βουνού για να μαζέψουν τα λουλούδια του Έρωντα και να τα προσφέρουν στις αγαπημένες τους. Είναι βότανο άγριας συγκομιδής και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή φαρμάκων και για να προσθέτει γεύση σε ποτά. Στη Μυκηναϊκή Περίοδο θεωρούσαν το Δίκταμο σαν ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά βότανα, ειδικά για παθήσεις που αφορούσαν στο πεπτικό σύστημα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με μεγάλη επιτυχία από πολλούς παραγωγούς και εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές βότανο.
Ιδιότητες: Αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών με σημαντική βιολογική αξία. Μελέτες δείχνουν μια θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πολυφαινολών και τη μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.
Σύμφωνα με μια μελέτη [Lionis et al. 1998] στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εκχυλίσματα από φυτά Origanum dictamnus τα οποία συλλέχθηκαν την περίοδο της άνοιξης, διαπιστώθηκε ότι το δίκταμο παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Κατά τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες του φυτού.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα υδατικά εκχυλίσματα του φυτού κατάφεραν να δεσμεύσουν ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου που είχαν παραχθεί με διάφορους τρόπους [Moller et al. 1991].
Αρκετές είναι οι μελέτες που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της αντιμικροβιακής δράσης του δίκταμου. Σε μια από αυτές [Sivropoulou et al. 1996], εξετάστηκε η επίδραση του αιθερίου ελαίου του φυτού στην ανάπτυξη οκτώ διαφορετικών, Gram θετικών και αρνητικών, βακτηριακών κλώνων. Παρόμοια μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομάδα ερευνητών, [Economakis et al. 1999]. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αντιμικροβιακή δράση.
Το 2000 δημοσιεύτηκε μια άλλη μελέτη [Karanika et al. 2000] η οποία εξέτασε την επίδραση του αιθερίου ελαίου του φυτού στην ανάπυξη του ζυμομύκητα Yarrowia lipolytica και βρήκε ότι υπήρξε αναστολή της ανάπτυξης του ζυμομύκητα.
Παρενέργειες
Λίγα στοιχεία που αναφέρονται στη βιβλιογραφία για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση του βοτάνου. Ωστόσο έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις.
Λόγω έλλειψης σχετικών μελετών δε συνιστάται η χρήση του δίκταμου από εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.
πηγη: https://www.healthyliving.gr/2014/06/19/fyto-origanum-dictamnus-diktamo-krhth/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια