Το
κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από
το οποίο
γίνεται η σοκολάτα. Η επιστημονική ονομάσια του δέντρου είναι
Theobroma cacao(Κάρολος Λινναίος) και προέρχεται από τις λέξεις
θεός και βρώση, δηλαδή το "φαγητό των θεών". Οι Αζτέκοι ήταν οι
πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο στη διατροφή τους και για να
κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν ως πηγή
δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια
μορφή νομίσματος.
Τα
ευεργετικά οφέλη του
Η
χρήση του κακάου για τα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία χρονολογείται
τουλάχιστον για 3.000 χρόνια. Η ωφέλιμη δράση του προέρχεται από την υψηλή
περιεκτικότητα του σε φλαβονοειδή, κυρίως της επικατεχίνης, (φλαβονοειδές που
βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, μεταξύ αυτών και στο κακαόδεντρο) και σε
πολυφαινόλες. Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που βρίσκονται
στη φύση και συναντώνται ευρέως σε φυτά, φυτικά τρόφιμα και ποτά. Δρουν ως
αντιοξειδωτικά καταστρέφοντας τις βλαπτικές «ελεύθερες ρίζες» που φυσιολογικά
παράγονται στα κύτταρα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία εκφυλισμού
και γήρανσης. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων
πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως φρούτων και λαχανικών, μειώνει το κίνδυνο
εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως καρκίνου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού
επεισοδίου.
Ιδιαίτερο
επιστημονικό ενδιαφέρον υπάρχει για τα φλαβονοειδή του κακάου και την επίδραση
τους στη λειτουργία της καρδίας. Δρουν προστατευτικά στη καρδιαγγειακή λειτουργία
μέσων κάποιων μηχανισμών, οι οποίοι δε συνδέονται μόνο με την αντιοξειδωτική
δράση τους:
Παρεμποδίζουν
τη οξείδωση της LDL-χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) από τις ελεύθερες ρίζες,
μια διαδικασία που θα συνέβαλλε στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα
αγγεία.plaka
Ρυθμίζουν
τη συστολή των μικρών αγγείων, που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος.
Παρεμποδίζουν
τα αιμοπετάλια (κύτταρα του αίματος) να συσσωρεύονται, η αυξημένη συγκέντρωση
των οποίων συνδέεται με τη δημιουργία θρόμβων και πιθανώς εμπλέκεται στην
ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών. Η δράση τους είναι παρόμοια της ασπιρίνης.
Άλλες
ευεργετικές δράσεις των φλαιβονοειδών του κακάου αφορούν τη προστασία από
χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές ή
μειωμένη ανοσολογική λειτουργία. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάου διεγείρει την
έκκριση ενδορφίνων από τον εγκέφαλο, οι οποίες βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση
καθώς και την έκκριση σερετονίνης, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.
Πρόσφατες
μελέτες, συγκρίνοντας το κακάο με άλλα ροφήματα, έδειξαν ότι το κακάο έχει
υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση (η περιεκτικότητα του κακάου σε φαινολικές
ενώσεις και φλαβονοειδή). Συγκεκριμένα 1 φλιτζάνι κακάο έχει πενταπλάσια
αντιοξειδωτική δράση από 1 φλιτζάνι μαύρο τσάι, τριπλάσια από το πράσινο τσάι
και διπλάσια από 1 ποτήρι κόκκινο κρασι. Είναι αγχολυτικό, φτιάχνει τη διάθεση,
τονώνει τις πνευματικές δυνάμεις, διώχνει την κούραση.
Ακούγεται
απίθανο αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, η σοκολάτα θα μπορούσε να αποτρέψει την
ανάπτυξη διαβήτη. Συγκεκριμένα, μία ένωση στο κακάο, γνωστή ως επικατεχίνη,
ενισχύει την έκκριση ινσουλίνης από συγκεκριμένα κύτταρα.
πηγη: https://analuseto.gr/kakaota-evergetika-tou-ofeli-stin-igia-grafi-i-viki-tzelefa/πηγη: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BF
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ