Είναι
αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής
Ασίας. Τα
άνθη της έχουν άσπρο-μωβ χρώμα και ανθίζουν από Ιούνιο κυρίως μέχρι
Αύγουστο αναλόγως την περιοχή.
Η
ρίγανη είναι ένα αρχαίο φαρμακευτικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται και στην
μαγειρική. Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως «λειτουργικό τρόφιμο» για τις
αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την πρόληψη σε πολλές ασθένειες.
Ρίγανη
ιστορία
Η
ρίγανη προέρχεται από τη περιοχή της Μεσογείου, αν και κάποιες ποικιλίες τις
βρίσκουμε σε άγρια μορφή μέχρι και τη Σκανδιναβία, στην κεντρική και νότιο
Αμερική σε ηλιόλουστα, ζεστά και ξηρά κλίματα. Έχει αναγνωριστεί για τις
αρωματικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα, ενώ για τους Έλληνες και τους
Ρωμαίους η ρίγανη αποτελούσε σύμβολο της χαράς και της ευτυχίας. Επιπλέον, ήταν
παράδοση στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, οι γαμπροί και οι νύφες να στέφονται με
δάφνη και ρίγανη.
Ο
Διοσκουρίδης τη συνιστούσε σε εκείνους που είχαν χάσει την όρεξη τους. Οι
αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα της ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της
κοιλιάς αλλά και κατά των δηλητηριάσεων. Το αφέψημα της ρίγανης είναι στυπτικό,
ελαφρώς πικρό και γι’ αυτό παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε σε περιπτώσεις
διάρροιας.
Η
δημώδης ιατρική της Κρήτης χρησιμοποίησε τα τηγανητά, σε λάδι ελιάς, φύλλα της
ως κατάπλασμα και για εντριβές σε περιπτώσεις πιασίματος κυρίως της μέσης.
Ριγανόλαδο επίσης χρησιμοποιήθηκε για τον πονόδοντο.
Ρίγανη:
Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-είναι
ισχυρό αντιοξειδωτικό
-συντελεί
στη ρύθμιση του τυμπανισμού, διεγείροντας την έκκριση της χολής
-θεωρείται
ασφαλές εμμηναγωγό
-για
τους πόνους των μυών
-το
λάδι της είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακμής
-κατά
των μολύνσεων
-κατά
της αρθρίτιδας
-για
την αντιμετώπιση του άσθματος
-κατά
της δυσάρεστης αναπνοής
-για
τα έλκη και τις πληγές της κατάκλισης
-για
τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης
-για
τους καλόγερους
-για
τα εγκαύματα
-για
μολύνσεις και έλκη του στόματος
-για
τους πόνους των δοντιών
-κατά
του βήχα, της γρίπης και του κρυολογήματος
-για
τους χρόνιους ρευματισμούς
-μειώνει
τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
-Οι
βλαστοί της ρίγανης καταπραΰνουν μώλωπες και πρηξίματα, αν χρησιμοποιηθούν σαν
κατάπλασμα
-για
τη διάρροια
-για
την πιτυρίδα και τη σμηγματόρροια
-για
τους μύκητες νυχιών και δακτύλων
-για
τις τροφικές δηλητηριάσεις
-για
τις ψείρες της κεφαλής
-για
το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την εντερική ατονία
-βοηθάει
στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση
-για
κράμπες ποδιών
-για
τους πονοκεφάλους
-για
το πεπτικό έλκος
-για
πνευμονικές παθήσεις
-για
την ψωρίαση
-για
διαταραχές του προστάτη
για
τον κνησμό και τις ασθένειες από τσιμπούρια
Ρίγανη
χρήση
Ρίγανη
σαν αφέψημα: μια κουταλιά της σούπας ρίγανη σ’ ένα μπρίκι νερό, τη βράζουμε
και πίνουμε ένα φλιτζάνι σε κάθε γεύμα
πριν ή μετά. Το αφέψημα ρίγανης λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία των
κρυολογημάτων, γρίπης, ήπιο πυρετό, δυσπεψία, στομαχικές διαταραχές και επώδυνη
εμμηνόρροια.
Ρίγανη
σαν έγχυμα: μια κουταλιά της σούπας σένα φλιτζάνι βραστό νερό. Να μείνει 10
λεπτά. Το πίνουμε πριν ή μετά από κάθε γεύμα.
Ρίγανη
αιθέριο έλαιο: ρίχνουμε 3-4 σταγόνες σε μια κουταλιά της σούπας μέλι, 2-3 φορές
την ημέρα.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
πηγη: https://www.diatrofi.gr
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ