Header Ads Widget

Η πρίμουλα.Το βότανο:«λουλούδια του Δαρβίνου».


Το βότανο:«λουλούδια του Δαρβίνου»

Το είδος Primula Veris, ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των primulaceae που φύεται σε υψόμετρα 700-2.300 μέτρια σε δασικές περιοχές, H πρίμουλα είναι πολυετές ποώδες λουλούδι που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσει εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά, επιβεβαιώνει και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της.
Το φυτό (το «Λουλούδι του Δαρβίνου» ή Πρίμουλα της Άνοιξης) έχει μεγάλη εμπορική αξία, περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο, το οποίο εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες.
• Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρίμουλας;
Η πρίμουλα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δίχρωμες ποικιλίες. Στα περισσότερα είδη πρίμουλας το ύψος και η διάμετρος κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά. Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τα τέλη της άνοιξης έως το τέλος του καλοκαιριού.
Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις της Πριμούλας
-είναι εξαιρετικό χαλαρωτικό και ηρεμιστικό βότανο. Καταπραϋνει τις αντιδράσεις στο στρες και την ένταση, χαλαρώνει τη νευρική υπερδιέγερση και διευκολύνει τον ξεκούραστο ύπνο. Δρα κατά των νευρικών πονοκεφάλων

-χρησιμοποιείται για τη βρογχίτιδα, το κρυολόγημα και το βήχα

-η ρίζα της χρησιμοποιείται σαν αποχρεμπτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό

-εξωτερικά, έχει αντιεκχυμωτικές ιδιότητες

-καταπολεμά τα αρθριτικά και τους ρευματισμούς

-βοηθά στις δερματοπάθειες. Τα άνθη της με μορφή αλοιφής, χρησιμοποιούνται για εγκαύματα από τον ήλιο, για την ιλαρά, για κηλίδες του δέρματος κ.λ.π

-ενδυναμώνει την καρδιά και το νευρικό σύστημα

Άλλες χρήσεις
-τα φρέσκα φύλλα και η ρίζα της έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου. Τα άνθη της έχουν λεπτή και γλυκιά μυρωδιά και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, γλυκά και να γίνουν ένα ευχάριστο και αναζωογονητικό αφέψημα.

-από τα άνθη της παρασκευάζεται κρασί

-τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας

Παρασκευή – δοσολογία
Έγχυμα
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, σε 2 κ.γ πέταλα και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

Αφέψημα
Ρίχνουμε 1 κ.γ ρίζα του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό, το βράζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Πίνουμε από ένα φλιτζάνι τρεις φορές την ημέρα.
Κι ένα μυστικό για την πρίμουλα
Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται στην κουζίνα για τα εδώδιμα άνθη της σε σαλάτες καθώς και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.
Πηγη....Πηγη2 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια