Header Ads Widget

Αφιερωμα στο κρασι.Τα οφέλη του κρασιού.


 

ΤαΈνα σύντομο ιστορικό για το κρασί.

Σύμφωνα με το Cornell University, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν χρονικά την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποιία κάποια στιγμή μεταξύ του 6000 και 4000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Εκείνη την εποχή, ο κλήρος και η αριστοκρατία είχαν το προνόμιο να απολαμβάνουν το κρασί, ενώ οι αγρότες και κοινοί θνητοί έπιναν μπύρα και νερόμελο.

Ο Ιπποκράτης, που συχνά αναφέρεται ως ο "πατέρας της δυτικής ιατρικής, προωθούσε το κρασί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κρασί ήταν καλό για την απολύμανση των πληγών, καθώς και μία βάση στην οποία θα μπορούσαν να αναμειχθούν τα φάρμακα και να ληφθούν πιο εύκολα από τους ασθενείς. Ο Ιπποκράτης είπε ότι το κρασί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, για τα συμπτώματα της διάρροιας, και ακόμα και για το λήθαργο.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πήραν παραφυάδες αμπελιών από την Ελλάδα πίσω στη Ρώμη. Τα κέντρα της αμπελουργίας, από εκεί σύντομα εμφανίστηκαν σε όλη την νότια Ευρώπη, στη Γερμανία και στη συνέχεια σε όλη την Νότια Ευρώπη.

Στην Αγία Γραφή, στην πρώτη επιστολή του προς τον Τιμόθεο, ο Απόστολος Παύλος συνέστησε τη πόση κρασιού κάθε τόσο για καλύτερη χώνεψη.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού προστατεύει από αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και η στεφανιαία νόσος.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Όπως ήδη γνωρίζετε, το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και μια από αυτές είναι η διαβόητη ρεσβερατρόλη, ένα χημικό στοιχείο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, βοηθά στη φροντίδα των αιμοφόρων αγγείων του σώματος και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων του αίματος

Το κρασί, ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και πολλά χρόνια, με εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη του στην καρδιά. Έχει βρεθεί να σχετίζεται με παράταση στο προσδόκιμο ζωής, προστασία από τον καρκίνο και καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Journal of Agricultural & Food Chemistry,  ότι το λευκό κρασί είναι το ίδιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στο κόκκινο κρασί, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου και των αναφορών σε αυτό το άρθρο, αφορά το κόκκινο κρασί.

1. Ενισχύει την μνήμη

2. Βοηθά στην απώλεια βάρους

3. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

4. Δυναμώνει τα οστά

5. Μειώνει τον κίνδυνο της αύξησης σακχάρου στο αίμα

6. Προστατεύει τις ωοθήκες στις γυναίκες

Πρέπει να πίνετε κόκκινο κρασί; Εάν ναι, πόση ποσότητα;

Εάν σας αρέσει το κόκκινο κρασί δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να ανησυχείτε εκτός εάν ξεφεύγετε λιγάκι παραπάνω με την ποσότητα.
Στην Ευρώπη και στην Αμερική η ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού θεωρείται (48, 49):

  • 1–1.5 ποτήρι για της γυναίκες την ημέρα.

  • 1–2 ποτήρια για τους άνδρες την ημέρα.

Υπάρχουν πηγές που συνιστούν 1-2 μέρες πλήρη αποχή από αλκοόλ την εβδομάδα.
Η συγκεκριμένη σύσταση αναφέρεται σε πάσης φύσεως κατανάλωση αλκοόλ.

πηγη https://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=775

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια