Header Ads Widget

Τα βότανα τών Χριστουγέννων.

 


Τα βότανα στην Χριστουγεννιάτικη παράδοση

 

Τα βότανα με πολλούς τρόπους είναι συνυφασμένα με την χριστουγεννιάτικη παράδοση. Μερικά απ' αυτά μάλιστα τα γνωρίζουμε από την ίδια την ιστορία της γέννησης του Χριστού όπως αυτή αναφέρεται στην βίβλο. Τα σμύρνα και το λιβάνι δηλαδή, που προσφέρθηκαν από τους μάγους στο Θείο βρέφος.

 

’λλα βότανα που συνδέονται συμβολικά με τα Χριστούγεννα είναι το φασκόμηλο σαν σύμβολο αθανασίας και οικιακής ευτυχίας, η λεβάντα σαν σύμβολο αγνότητας και αρετής, το σκουλόχορτο (μαρμαράκι) σαν σύμβολο καλής υγείας, το απήγανο για την χάρη αλλά και για τον ξορκισμό του κακού, το θυμάρι για την γενναιότητα. Επίσης η βαλσαμίνη που λέγεται και φύλλο της βίβλου είναι συνδεμένη με τα Χριστούγεννα. Όμως το πιο γνωστό σε μας φυτό που συνδέεται με τα Χριστούγεννα είναι το δεντρολίβανο. Ας γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν τα πιο γνωστά βότανα των Χριστουγέννων.

Ποια είναι λοιπόν τα βότανα των Χριστουγέννων

Το δενδρολίβανο είναι σύμβολο της πιστής φιλίας

Η κανέλα φέρνει τους ανθρώπους κοντά

Η λεβάντα με το υπέροχο άρωμά της υποδηλώνει τη γλύκα της ζωής

Η ματζουράνα και η ξαδέρφη της η ρίγανη, αντιπροσωπεύει τη χαρά των εορτών

Η μέντα υπάρχει για να μας θυμίζει το σπίτι

Το φασκόμηλο μας εύχεται αρετές και μακροζωία

Το θυμάρι, σύμβολο δύναμης και ανδρείας, μας δίνει κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τη σκοτεινιά του χειμώνα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Και μερικοί μύθοι

Το δενδρολίβανο, που άλλωστε μπορεί να στολιστεί και αντί δέντρου, θα φέρει ευτυχία για όλη την επόμενη χρονιά σε όποιον το μυρίσει την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μάλλον θα φτιάξω ένα στεφάνι από δενδρολίβανο φέτος για γούρι.

 

Το φασκόμηλο θεωρείται το βότανο της αθανασίας. Η Παναγία με τον Χριστό μωρό, είχαν κρυφτεί μέσα σε ένα θάμνο ανθισμένου φασκόμηλου όταν τους έψαχνε ο Ηρώδης.

 

Το θυμάρι από την άλλη, λέγεται ότι το είχαν μαζέψει από χωράφια έξω από τη Βηθλεέμ για να φτιάξουν ένα ζεστό κρεβάτι για την στιγμή της γέννησης του Θεανθρώπου.

πηγη: https://www.votanistas.com/lifestyle/christmas-herbs-mithoi-kai-mia-sintagi/

https://agro-house.gr/content/17--%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CF%89%CE%BD

https://www.valentine.gr/christmas-herbs_gr.php

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια