Header Ads Widget

Αγαπόχορτο, αμάραντος και χορτάρι της Παναγιάς.

 

Τeucrium poliumΤεύκριο το πόλιο

Το αγαποβότανο (κοινή ονομασία του φυτού Τeucrium polium, Τεύκριο το πόλιο) είναι φυτό γνωστό και με τις ονομασίες αγαπόχορτο, αμάραντος και χορτάρι της Παναγιάς.

Είναι αυτοφυές, βρίσκεται σε βραχώδεις και ξηρές περιοχές της Μεσογείου. Το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά και ανθίζει από το μήνα Μάιο έως τον Αύγουστο. Τα άνθη του είναι μικρά λευκά και άοσμα.

Σύμφωνα με την Ελληνική λαϊκή παράδοση, εάν βράσει γίνεται ένα ισχυρό βότανο που μπορεί να προκαλέσει τον έρωτα ενώ το χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες ως φάρμακο σε παθήσεις του στομάχου και κατά του πυρετού.

Ενεργές ουσίες           Αιθέριο έλαιο (το οποίο περιέχει β-πινένιο, λιναλοόλη), τανίνες, πικρούς παράγοντες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σαπωνίνες.

Φαρμακολογικές επιδράσεις - Θεραπευτικές εφαρμογές     Ολόκληρο το φυτό χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό, αντιπυρετικό, υποτασικό, εντομοαπωθητικό, τονωτικό και διουρητικό. Χορηγείται με τη μορφή τσαγιού από βότανα για τη θεραπεία της ρινικής καταρροής, της χρόνιας βρογχίτιδας, της φαρυγγίτιδας, της γρίπης, της δυσπεψίας και της αρθρίτιδας. Τα είδη Teucrium polium και Teucrium chamaedrys έχουν παρόμοιες ιδιότητες, ενώ το πρώτο είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών. Λόγω των αρωματικών ιδιοτήτων του, το φυτό συνιστάται κατά του πυρετού.

Τρόπος χορήγησης     Το φυτό χορηγείται ως αντιπυρετικό, αντιφλεγμονώδες και αντι-έλκος με τη μορφή τσαγιού από βότανα (1-2 κουταλιές αποξηραμένου βοτάνου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα)

Προειδοποίηση: Η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων δεν συνιστάται χωρίς τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Οι ουσίες που περιέχουν ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τα εγγεγραμμένα φάρμακα που ήδη παίρνει ο ασθενής, εξαλείφοντας έτσι τη θεραπευτική αποτελεσματικότητά τους ή προκαλώντας τοξικότητα. Μπορούν επίσης να επιβαρύνουν περαιτέρω τις εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες του σώματος, εκθέτοντας έτσι τον ασθενή σε αυξημένη νοσηρότητα και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Τοξικότητα - Ανεπιθύμητες ενέργειες            Οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη δεν προτείνουν την κατανάλωση τσαγιού από βότανα Teucrium polium, λόγω του υψηλού κινδύνου πρόκλησης τοξικής ηπατίτιδας.

Πηγη: http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology_en/plant_details.php?id=136

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια