Header Ads Widget

τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία.

 

μελατονίνη

τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία

Η μελατονίνη ή ορμόνη του ύπνουείναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, στον εγκέφαλο και βοηθά στη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, ώστε να αντιλαμβανόμαστε πότε πρέπει να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε.

Η σύνθεση και η έκκρισή της ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως.

Τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνίες, είναι σημαντικό να κάνουν διατροφικές επιλογές που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην έλευση και την απρόσκοπτη συνέχιση του ύπνου.

Μπανάνες

Δεν είναι μόνο μια μεγάλη πηγή ενέργειας και μια εναλλακτική των γαλακτοκομικών. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και φυσικούς υδατάνθρακες που παράγουν σεροτονίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή τριπτοφάνης, ενός αμινοξέος που προάγει τη χαλάρωση και την παραγωγή σεροτονίνης. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν τον καλό και ξεκούραστο ύπνο και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία του καθημερινού σας ύπνου.

 

Βρώμη

Η βρώμη δεν είναι μόνο νόστιμη και απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει μελατονίνη πιο φυσικά, ακόμα και όταν είναι το πρώτο πράγμα που θα φάτε το πρωί. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Τα αμινοξέα, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στη βρώμη, θα σας χαλαρώσουν και θα σας βοηθήσουν ακόμη και να ρυθμίσετε τον ύπνο σας. Εάν δεν την απολαμβάνετε ως πρωινό, χρησιμοποιήστε τη αντί για ρύζι στο δείπνο, ως μια επιλογή πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

 

Ανανάς

Αυτό το απίστευτα υγιεινό φρούτο μπορείτε να το απολαύσετε όλο το χρόνο. Προσθέστε τον σε κάθε γεύμα και αποτρέψτε την δυσπεψία και τα πεπτικά προβλήματα. Ο ανανάς περιέχει πραγματικά περισσότερη μελατονίνη από τη βρώμη και τις μπανάνες, καθιστώντας τον εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Προτιμήστε τον φρέσκο ή κατεψυγμένο και όχι αποξηραμένο γιατί περιέχει επιπλέον ζάχαρη και σας επιβαρύνει με άχρηστες θερμίδες.

 

Πορτοκάλια

Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμινών Β που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να χαλαρώσει αλλά και να παράγει μελατονίνη πιο αποτελεσματικά. Λόγω της υψηλής βιταμίνης C και της διαλυτής περιεκτικότητάς τους σε ίνες, αποτελούν επίσης μια έξυπνη επιλογή για να τα συμπεριλάβετε στα γεύματα ή τα σνακ σας κάθε εβδομάδα.

 

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, περιέχουν και λίγη βιταμίνη C. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμές ή μαγειρεμένες σε άπειρες νόστιμες συνταγές.

 

Βύσσινα

Τα βύσσινα είναι από τα καλύτερα ενισχυτικά της μελατονίνης. Βοηθούν επίσης το σώμα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, διευκολύνουν την πέψη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προστατεύουν την καρδιά. Τα γλυκά κεράσια αλλά και τα βύσσινα συμβάλλουν στον καλό και με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις της πρόσθετης πρόσληψης μελατονίνης δεν έχουν πλήρως διακριβωθεί, πρέπει να επιζητείται η ανάλογη ιατρική συμβουλή. Ακόμα και για όσους επιθυμούν την αναδιοργάνωση του βιολογικού τους κύκλου, που παρατηρείται όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας (jet lag).

πηγη: https://www.itrofi.gr/diatrofi/ygieini/article/1720/trofes-poy-symvalloyn-stin-paragogi-melatoninis-kai-sas-voithoyn-na

https://ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/fitness/58579/ennea-trofes-gemates-melatonini-pou-nikoun-tin-aipnia/

https://ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/fitness/58579/ennea-trofes-gemates-melatonini-pou-nikoun-tin-aipnia/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια