Header Ads Widget

Aγγελική.Ένα καταπληκτικο βοτανο,φιλος της γυναικας,και για πολλες χρησεις.



Η αγγελική αρχαγγελική με λατινική ονομασία AngelicaArchangelica είναι βότανο πολυετές, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα όπου θα τη βρείτε καλλιεργημένη ήμερη αλλά και αυτοφυή, με προτίμηση σε υγρά και σκιερά εδάφη. Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδανθών, ενώ είναι θάμνος αρωματικός και καλλωπιστικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και καλλυντικές χρήσεις.

 

Οι θεραπευτικές χρήσεις της έχουν ρίζες στην Κινεζική βοτανοθεραπεία, ενώ το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού για θεραπευτικούς σκοπούς είναι η ρίζα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε κουμαρίνες και αιθέριο έλαιο, χωρίς βέβαια να απορρίπτεται η χρήση των σπόρων, με μικρότερη περιεκτικότητα.

Θεραπευτικές ιδιότητες καιενδείξεις:

Δρα ως άφυσο, αντισπασμωδικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό.

Διεγείρει το κυκλοφορικό και ζεσταίνει τα κρύα άκρα.

Η πινίνη που περιέχει (συστατικό του ελαίου) έχει αντιμικροβιακή και αποχρεμπτική δράση. Η ουμπελιφερόνη έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.

Η Αγγελική είναι χρήσιμη ως αποχρεμπτικό για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και την πλευρίτιδα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από πυρετό, κρυολόγημα ή γρίπη.

Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κομπρέσα σε φλεγμονές του στήθους. Η περιεκτικότητα του σε άφυσο έλαιο εξηγεί τη χρήση του για την ανακούφιση του εντερικού κολικού και του τυμπανισμού.

Σαν πεπτικό βότανο διεγείρει την όρεξη και μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε στη νευρική ανορεξία.

Βοηθά στην ανακούφιση των ρευματικών φλεγμονών καθώς και στην κυστίτιδα όπου ενεργεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος.

Η αντισπασμωδική δράση του βοτάνου το κάνει αποτελεσματικό σε περιπτώσεις επώδυνων περιόδων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση ης εμμηνορρυσίας.

Για βρογχικά προβλήματα συνδυάζεται καλά με το Βήχιο και το Μαρρούβιο. Για την δυσπεψία, τον τυμπανισμό και την ανορεξία συνδυάζεται με το Χαμομήλι.

Τρόποι χρήσης

Κυρίως οι σπόροι και η ρίζα. Αλοιφή, αφέψημα (συνήθως οι σπόροι), το οινοπνευματώδες εκχύλισμά της.

 

Προφυλάξεις

Η κατανάλωση της αγγελικής πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με γιατρό. Σε καταστάσεις εγκυμοσύνης δεν πρέπει να καταναλώνεται. Η υπερκατανάλωση προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Η εξωτερική χρήση πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς η χρήση πριν την έκθεση στον ήλιο προκαλεί ερεθισμούς και πανάδες.

Πηγες.  https://www.haniotika-nea.gr/aggeliki-i-archaggeliki/

https://www.allyou.gr/me/ygeia/42628-aggeliki-idiotites-xriseis-tou-votanou-kalliergeia-kai-profylakseis

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια