Header Ads Widget

Πώς να αντιμετωπίσετε τον παιδικό πονόλαιμο.


 

Πώς να αντιμετωπίσετε τον παιδικό πονόλαιμο.

Ο πονόλαιμος είναι πολύ συνηθισμένος στα παιδιά αφού αυτά υποφέρουν δυο φορές πιο συχνά απ’ ότι οι ενήλικες και πολλές φορές είναι το αρχικό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Πόνος

  • Πρήξιμο (πρησμένος λαιμός)

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Δυσκολία στην ομιλία

  • Υπνηλία

  • Ανορεξία

  • Πυρετός

Προσοχή: Όταν το παιδί έχει ανορεξία, πυρετό, ναυτία ή εμέτους, δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.





Αιτία πονόλαιμου

Ποσοστό πονόλαιμο

Ιοί

Παιδιά κάτω των 5 ετών: 95%

Παιδιά 5-16 ετών: 70%

Βακτήρια

Παιδιά κάτω των 5 ετών: λιγότερο από 10%

 

Παιδιά 5-16 ετών: περίπου 30%

Κατανοώντας τα είδη του πονόλαιμου στα παιδιά:

Αμυγδαλίτιδα: Η αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την φλεγμονή των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του μηχανισμού φυσικής άμυνας ενάντια στα μικρόβια και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο.

  • Φαρυγγίτιδα: Η φαρυγγίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή του φάρυγγα ή και των αμυγδαλών – φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, και έχει σαν χαρακτηριστικό τον έντονο οξύ πονόλαιμο.

  • Λαρυγγίτιδα: Η αιτία της λαρυγγίτιδας είναι συνήθως ιοί και σπανιότερα κάποιο βακτήριο. Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν λαρυγγίτιδα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε λοίμωξη.

Το τζίντζερ φημίζεται για τις εκπληκτικές του αναλγητικές ιδιότητες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον πόνο στο λαιμό. Αν το συνδυάσετε μάλιστα με χυμό λεμονιού, μειώνει τη φλεγμονή και δρα ως αντισηπτικό. Για να φτιάξετε αυτό το αφέψημα βράστε ένα ποτήρι νερού μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμέν, ένα ξυλάκι κανέλα και ξύσμα από 2 λεμόνια για περίπου 15 λεπτά. Με αυτό το τρόπο το τζίντζερ θα μπορέσει να απελευθερώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Καταναλώστε το ζεστό αφέψημα για τον πονόλαιμο δύο φορές την ημέρα.

Γαργάρες με αλατόνερο

Αφού ζεστάνετε λίγο νερό σε ένα ποτήρι, αραιώστε μια κουταλιά λεμόνι και αλάτι και ανακατέψτε. Κάντε γαργάρες με αυτό το μείγμα τρεις φορές την ημέρα. Δύο εναλλακτικές λύσεις: γαργάρες με μηλόξιδο ή κουρκουμά.

Σκόρδο

Νιώθετε ότι γρατζουνάει ο λαιμός; Καταναλαλώστε μια σκελίδα ωμό σκόρδο για να αποφύγετε τον πονόλαιμο. Το σκόρδο θεωρείται το φυσικό αντιβιοτικό και είναι τρομερό εναντίον των μικροβίων!

Εισπνοές

Ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε ένα μπολ με πολύ ζεστό νερό και εισπνεύστε για 10 λεπτά αυτό το μείγμα τοποθετώντας μια πετσέτα στο κεφάλι ώστε να εισπνεύσετε όσο πιο βαθιά γίνεται.

Λεμόνι

Κόψτε ένα λεμόνι στα τέσσερα, πασπαλίστε το με αλάτι και τοποθετήστε το στο κομοδίνο σας. Η παρουσία του θα διευκολύνει την αναπνοή και θα απαλύνει τους βρόγχους. Μια συνταγή από τη γιαγιά που πρέπει να δοκιμάσετε και αν έχετε άσθμα.

Όμως, για τη σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας. Η λήψη αντιβιοτικών γίνεται μόνο εφόσον ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Υπάρχουν στα φαρμακεία, σκευάσματα,  ειδικά σχεδιασμένα για τα παιδιά, που βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του πονόλαιμου και μπορούν να κάνουν το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα.

πηγη  https://www.in.gr/2015/11/02/health/health-news/pws-na-antimetwpisete-ton-paidiko-ponolaimo-ayto-ton-xeimwna/

πηγη  https://www.mamapeinao.gr/ponolaimos/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια