Header Ads Widget

Βοτανο για της ημικρανιες. Feverfew.Asteraceae.

 


Βοτανο για της  ημικρανιες. Feverfew. Οικογένεια μαργαριτών, Asteraceae.

Το Tanacetum parthenium , γνωστό ως feverfew ,  είναι ένα ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια μαργαριτών, Asteraceae . Είναι ένα παραδοσιακό φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη ημικρανίας .

Ευδοκιμεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από τον 5ο αιώνα π.Χ. για διάφορες παθήσεις, όπως πυρετός, οίδημα και φλεγμονή, αλλά και ως ρόφημα για τους πονοκεφάλους. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για τις ημικρανίες, τις ζαλάδες, την φλεγμονή και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα δραστικά συστατικά του feverfew περιλαμβάνουν παρθενόλη .

Ο ρόλος της παρθενόλης στις αντιμικρανικές επιδράσεις του feverfew έχει διερευνηθεί κυρίως in vitro. Ανταγωνισμός των υποδοχέων σεροτονίνης και αναστολή της νευρωνικής απελευθερωμένης σεροτονίνης (5-ΗΤ) έχουν προταθεί για τον μηχανισμό δράσης . Το Pathenolide φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στον αποκλεισμό του καταρράκτη ΝΟ και στην απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών (TNF-α και IL-6) που μπορεί να εμπλέκονται στην παθογένεση της ημικρανίας . Η παρθενολίδη έχει αποδειχθεί ότι δρα ως μερικός αγωνιστής TRPA1, προκαλώντας απευαισθητοποίηση επιλεκτικού καναλιού και μη επιλεκτική απολειτουργία των αισθητηρίων νευρώνων που περιέχουν CGRP. Η απελευθέρωση του αισθητηρίου νευροπεπτιδίου CGRP εντός του τριδυμοαγγειακού συστήματος έχει επίσης θεωρηθεί ότι εμπλέκεται στη γένεση των ημικρανικών πονοκεφάλων .

Το Feverfew είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στις σκανδιναβικές χώρες με την επωνυμία Glitinum, μόνο το feverfew σε σκόνη έχει εγκριθεί στη μονογραφία της κοινότητας βοτάνων που εκδίδεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε “γιατροσόφι” πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε σχετικά τον γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την κατάσταση καλύτερα και να  σας συμβουλεύσει αντιστοίχως.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια