Header Ads Widget

Ενα φυτό που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Σκύθες.

 


Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) είναι αυτοφυές φυτό που ευδοκιμεί στην τροπική Αμερική σε Μεσόγειο, Ασία καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ιστορία-Ονομασία

Το φυτό είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Αναφορές υπάρχουν από τον Θεόφραστο, για ένα φυτό που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Σκύθες και το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για το άσθμα. Η καθεαυτό ονομασία του αποδίδεται στον Διοσκουρίδη. Στην Ελλάδα συναντάται με τα ονόματα γλυκύριζα η άτριχος, ρεγολίτσα, κολιά κ.ά. Η ονομασία Γιάμπολη αναφέρεται στο φαρμακευτικό παρασκεύασμα που προέρχεται από την ρίζα του.

 Ιδιότητές του.

Αντι-οιστρογονική δράση

Η λήψη του φυτού μπορεί να επηρεάσει την ενδογενή στεροειδή δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει μια εναλλακτική δράση στο μεταβολισμό των οιστρογόνων, προκαλώντας αναστολή όταν αυτά είναι υψηλά και διέγερση όταν αυτά είναι χαμηλά.

Αντι-αιμοπεταλιακή δράση

Έχει παρατηρηθεί in vitro και μελετάται.

Αντι-φλεγμονώδη δράση

Κκατά του ερυθήματος από ακτινοβολία UV. Επίσης προλαμβάνει τη δημιουργία γαστρικού έλκους. Χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία του ίκτερου και του οισοφαγικού έλκους.

Ηπατοπροστατευτική

Δρα ισχυρά κατά της ηπατο-τοξικότητας που προκαλεί ο τετραχλωράνθρακας. Στη Κίνα χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Β, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%. Επίσης βοηθά σε περιστατικά ίνωσης του ήπατος.

Λοιπές ιδιότητες

Αντι-αλλεργική δράση, ανοσοκατασταλτική κορτικοστεροειδο-μιμιτική δράση, αποχρεμπτικές, καταπραϋντικές, αντισπασμωδικές, είναι ήπιο καθαρτικό. Κατά παράδοση, θεωρείται επίσης ότι εμφανίζει υποστηρικτική δράση στα επινεφρίδια, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πότε ενδείκνυται η χρήση της;

Η χρήση της ενδείκνυται σε περιστατικά : Βρογχικής καταρροής, βρογχίτιδας, χρόνιας γαστρίτιδας, σε πεπτικά έλκη, κολικούς και στην πρωτοπαθή αδρενοκορτικοειδική ανεπάρκεια, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ηρεμιστικό

Αντιμετωπίζει την υπερένταση, το άγχος και την αϋπνία. Σε μεγάλες δόσεις παρουσιάζει ναρκωτική δράση.

Αντιβιοτικό

Έχει στυπτική δράση. Σε μεγάλες δράσεις δρα ως σκωληκοκτόνο. Χρησιμοποιείται σε χρόνια έλκη, δερματικούς ερεθισμούς και πληγές.

Οιστρογόνο

Σε κατάλληλες φαρμακευτικές δόσεις δρα ως οιστρογόνο, γι' αυτό και οδηγεί σε απώλεια της λίμπιντο σε άντρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες συστηματικά. Σε μεγάλες δόσεις λειτουργεί ως αντιαφροδισιακό.

Παρενέργειες

Αποτελεί βότανο με υψηλό δείκτη παρενεργειών. Εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας μπορεί να προκαλέσει:

 

Υπέρταση

Ραβδομυόλυση

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές

Κόπωση και μυϊκές κράμπες

Σκούρα ούρα (μυοσφαιρινουρία)

Αδυναμία (υποκαλιαιμία, μυοπάθειες)

Πολυουρία / νυκτουρία (αυξημένος εξωκυττάριος όγκος)

Οίδημα (αυξημένος εξωκυττάριος όγκος)

Δύσπνοια (πνευμονικό οίδημα)

Κεφαλαλγία (υπέρταση)

Παραισθησίες / δυσαισθησίες (π.χ., αίσθημα καύσου των άκρων)

Ανικανότητα και μειωμένη λίμπιντο

Αμηνόρροια

Το υπουργείο υγείας των ΗΠΑ με οδηγία που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2011, προειδοποιεί τους καταναλωτές ότι η κατανάλωση άνω των 56 γραμμαρίων την ημέρα επί τουλάχιστον 2 εβδομάδες, μπορεί να προκαλέσει υποκαλιαιμία και καρδιακή αρρυθμία, ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω.

 

Η γλυκόριζα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται γλυκυρριζίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την πλειοψηφία των παρενεργειών. Πολλές εταιρείες κατεργασίας αφαιρούν την γλυκυρριζίνη από την γλυκόριζα, δημουργώντας το ασφαλέστερο προϊόν deglycyrrhizinated γλυκόριζα (DGL). Είναι αμφίβολο όμως εάν οι θεραπευτικές δράσεις με την επεξεργασία αυτή δεν εξασθενούν.

 

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και οι γυναίκες με ορμονοευαίσθητα νεοπλάσματα δεν πρέπει να λαμβάνουν γλυκόριζα.

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα δεν συνιστούν θεραπείες, ούτε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να λαμβάνετε για την οποια  πάθηση. Ακολουθήστε παντα τις συμβουλές του Γιατρού σας. Οι πληροφορίες στην παρουσα  ιστοσελίδας προκύπτουν από σχετικές αρθρογραφίες,και δεν αποτελούν δέσμευση για οποιαδήποτε θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά ούτε και ιατρική σύσταση για οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή.

πηγη: https://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/35306/glykoriza-se-poies-pathiseis-xrisimopoieitai-to-votano.html

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/13681-glykoriza

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια