Header Ads Widget

Παπάβερ ή Παπαρούνα η Υπνοφόρος (Papaver Somniferum) ή αφιόνι.

 


Ο παπαρουνόσπορος (αγγλ.: poppy seed) είναι ένας ελαιούχος σπόρος, ο οποίος προέρχεται από την οπιούχα παπαρούνα (Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum)). Οι μικροσκοπικοί σπόροι σχήματος νεφρού, έχουν συγκομισθεί από τους αποξηραμένους λοβούς του σπόρου, από διάφορους πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες έτη. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται είτε ολόκληροι είτε αλεσμένοι, ως συστατικό πολλών τροφίμων και πιέζονται για να αποδώσουν το έλαιο παπαρουνόσπορου.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

 

– Αντιβηχικό: Σε κάποια χωριά βράζουν 1 κουταλιά παπαρουνόσπορου και πίνουν το τσάι για το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.

 

– Είναι ήπιο υπνωτικό.

 

– Είναι μαλακτικό και σπασμολυτικό.

 

– Κατά της υπερδιέγερσης: Από τον παπαρουνόσπορο παράγεται αφέψημα, το λεγόμενο «τσάι παπαρούνας», poppy seed tea, που έχει ευφορικές και κατευναστικές ιδιότητες, αν αλέσουμε τους σπόρους,τους βράσουμε με ζεστό νερό και τους αναμείξουμε με κάποιο κρύο χυμό ή αναψυκτικό.

Χρήση:

 

Χρησιμοποιείται συνήθως ολόκληρος αλλά και κοπανισμένος. Γενικά, αποφεύγουμε να αγοράζουμε έτοιμο κοπανισμένο παπαρουνόσπορο, γιατί η έκθεση των ελαίων στην ατμόσφαιρα, έχει σαν αποτέλεσμα να ταγγίζει εύκολα. Δεν είναι εύκολο να  αλέσουμε τους σπόρους αν δεν διαθέτουμε ειδικό μύλο. Η επόμενη καλή λύση είναι ο ηλεκτρικός μύλος του καφέ ή το εξάρτημα των ξηρών καρπών στο μίξερ. Αν όμως σκοπεύουμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε υγρό περιβάλλον όπως σε ποτά ή σε φαγητά, ή για να «πήξουμε» μια σάλτσα, μπορούμε να τους μουλιάσουμε από πριν στο νερό, για αρκετές ώρες και τότε αλέθονται πολύ γρήγορα μαζί με τα υγρά υλικά της παρασκευής μας.

πηγη: https://ingolden.gr/in/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια