Header Ads Widget

Ένα καταπληκτικο φαρμακευτικο φυτο στην κουζινα μας.

 


Ένα καταπληκτικο φαρμακευτικο φυτο στην κουζινα μας.💚

Το φυτό Κορίανδρον το ήμερον (Coriandrum sativum), επίσης γνωστό ως κορίανδρος, κορίαντρος, κόλιανδρος, κόλιαντρος, κολίανδρος, κοριός ή κουτβαράς, κινέζικος μαϊντανός ή ντάνια (dhania),[1] είναι ένα ετήσιο φυτό-βότανο της οικογένειας των Απιίδων (συν. Σκιαδοφόρων) (Apiaceae). Ο κορίανδρος είναι ιθαγενής σε περιοχές που εκτείνονται από τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική ως τη Νοτιοδυτική Ασία. Είναι ένα μαλακό φυτό που φτάνει σε ύψος έως τα 50 εκ. (20 ίντσες). Τα φύλλα του είναι μεταβλητά στο σχήμα, με φαρδιούς λοβούς στη βάση του φυτού και λεπτούς και φτερωτούς ψηλότερα στους ανθοφόρους βλαστούς.

Οφέλη για την υγεία

Βοηθάει στη μείωση του άγχους.

 

Με τη μακροχρόνια χρήση - έχει αποδείξει ότι απομακρύνει τον υδράργυρο από τους ιστούς μας. Είναι ένα από τα πολύ λίγα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα - ειδικά του υδράργυρου, αλουμίνιου και μόλυβδου. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων του, μελετάται η χρήση του ως φυσικό φίλτρο νερού και περιλαμβάνεται σε πολλούς «αποτοξινωτικούς» χυμούς και ποτά.

 

Τα φυσικά του έλαια συμβάλλουν στην εντερική υγεία.

 

Βοηθάει σε οφθαλμικές διαταραχές, κόκκινα μάτια, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

Αποτρέπει τις λοιμώξιες του ουροποιητικού.

 

Η βιταμίνη Κ που περιέχει παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγιούς οστικής δομής και περιορίζει τις νευρωνικές βλάβες του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη νόσο του Alzheimer.

 

Αποτρέπει την αναιμία καθώς συμβάλλει στη δημιουργία του αίματος.

 

Τα φύλλα και τα άκρα των στελεχών του είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη - τα οποία είναι αντιοξειδωτικά.

 

Όταν χυμοποιείται και καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των υπεροξειδίων των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες.

 

Δρά ως φυσικό διουρητικό προστατεύοντας από τις πέτρες στα νεφρά.

 

Μειώνει την LDL χοληστερόλη, ρυθμίζει τη αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία.

 

Μια ένωση που βρίσκεται στα φύλλα και τους σπόρους του, η δωδεκανάλη, έχει βρεθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση κατά της σαλμονέλας

Ο κόλιανδρος έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες ως βότανο για την ανακούφιση από τους πόνους, τις κράμπες, τους σπασμούς, τη ναυτία, τη δυσπεψία και τις μολύνσεις από μύκητες.

 

-καταπραϋνειτη διάρροια κυρίως στα παιδιά.

 

-διεγείρει την όρεξη

 

-λέγεται ότι είναι ηρεμιστικό για τα άτομα που υποφέρουν από υστερία και ημικρανίες.

 

Μια μορφή σκόνης κόλιανδρου χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της κρίσης πανικού, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.

-θεωρείται ότι προωθεί την καλή μνήμη.

 

Ο χυμός που εξάγεται από τα φύλλα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια τοπική εφαρμογή, για τη θεραπεία των αλλεργιών και των ασθενειών του δέρματος, όπως το έκζεμα και οι μυκητιασικές λοιμώξεις.

Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα δεν συνιστούν θεραπείες, ούτε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να λαμβάνετε για την οποια  πάθηση. Ακολουθήστε παντα τις συμβουλές του Γιατρού σας. Οι πληροφορίες στην παρουσα  ιστοσελίδας προκύπτουν από σχετικές αρθρογραφίες,και δεν αποτελούν δέσμευση για οποιαδήποτε θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά ούτε και ιατρική σύσταση για οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή.

 Με υπευθυνότητα.

πηγη : https://enallaktikidrasi.com/2016/03/koliandros-euergetikes-idiotites-kai-xrisi/

https://www.itrofi.gr/fytika/votana/article/1429/yparhoyn-polloi-logoi-gia-na-valete-ton-koliandro-sto-piato-sas

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια