Ελιά, Oliva europea στα λατινικά. Στην Αρχαία
Ελλάδα πίστευαν πως η ελιά είναι ιερό δέντρο. Ο
μύθος λέει ότι όταν η Θεά Αθηνά
χτύπησε το δόρυ της στο έδαφος, φύτρωσε αμέσως μία ελιά. Οι πολίτες της Αττικής
θεώρησαν τόσο σημαντικό αυτό το δώρο, τόσο πολύτιμο, που έδωσαν το όνομα της
θεάς, Αθήνα, στην πόλη τους. Κατά τον Όμηρο, η ελιά άκμαζε στην Ελλάδα για
περισσότερα από 10.000 χρόνια, και τη θεωρούσαν τόσο ιερή που σύμφωνα με νόμο
του Σόλωνα αν κάποιος κατέστρεφε ένα δέντρο ελιάς καταδικαζόταν κατευθείαν σε
θάνατο. Τα Φύλλα Ελιάς έχουν μια ενδιαφέρουσα επίγευση λεμονιού και όταν
γίνονται αφέψημα δημιουργούν ένα γευστικότατο τσάι με πολλαπλά οφέλη για την
ευζωία. Είναι πλούσια σε Βιταμίνη Ε, η οποία συγκαταλέγεται στα ισχυρά
αντιοξειδωτικά, και βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Επίσης, για
πολλούς αθλητές αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας. Και το σημαντικότερο,
πιστεύεται πως βοηθάει στη μακροζωία και στο ευ ζην.
Οι
ιδιότητες των φύλλων της ελιάς έχουν αποδοθεί κατά κύριο λόγο στα ιριδοειδή του
φύλλου της ελιάς και ειδικότερα στα σεκοϊριδοειδή ελαιοευρωπαΐνη και
υδροξυτυροσόλη .
Η
ελαιοευρωπαΐνη υπάρχει και στον καρπό της ελιάς,είναι το πικρό συστατικό που
εξουδετερώνεται με την κατεργασία του ελαιοκάρπου.
Οι
δύο αυτές ουσίες είναι γνωστές και για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενώ
θεωρείται ότι δίνουν στο δέντρο της ελιάς αντοχή κατά των βλαβών από έντομα και
βακτήρια. Πάντως το συνολικό εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς, εμφανίζει μεγαλύτερη
αντιοξειδωτική ικανότητα από τα δύο αυτά συστατικά .
Αρκετά
από τα συστατικά του φύλλου της ελιάς, και ειδικότερα η ελαιοευρωπαΐνη, η
τυροσόλη, η υδροξυτυροσόλη και οι εστέρες τους και ορισμένα φαινολικά οξέα όπως
το καφεϊκό και το βανιλικό, υπάρχουν στον καρπό και στο λάδι της ελιάς.
Τα
φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως
αντιυπερτασικά, ως αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, διουρητικά, αντιπυρετικά
και υπογλυκαιμικά. Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν δείξει την
αντιχοληστερολαιμική, αγγειοδιασταλτική, υποτασική και αντιμικροβιακή δράση ενώ
νέες δράσεις είναι υπό μελέτη.
Δράσεις
Αυξάνει
την ενεργητικότητα (energy).
Έχει
αποτοξινωτική επίδραση στον οργανισμό.
Ελαττώνει
την Αρτηριακή πίεση.
Αυξάνει
την αιματώδη των στεφανιαίων αγγείων.
Αντιαρρυθμική
δράση
Έχει
αντιοξειδωτική δράση δεσμεύοντας τις “ελευθερες ρίζες“.
Μειώνει
την LDL χοληστερίνη
Επιδρά
θετικά σε πολλές ασθένειες όπως ινομυαλγίες, ψωρίαση,καρδιομυοπάθεια κολικούς
εντέρου.
Έχει
αντικαρκινικές ιδιότητες.
Παρασκευη
τσαγιου από φυλλα ελιας.
225
gr. ξερά φύλλα ελιάς αποξεραμένα σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C.
Τα
ξεπλένουμε καλά με νερό (χωρίς χλώριο) και τα τοποθετούμε ς σε δοχείο χαμηλής
θέρμανσης με 4 ½ λίτρα νερού.
Θερμένουμε
για 12 ώρες σε θερμοκρασία 80-85 C (κάτω από την θερμοκρασία βρασμού)
συμπληρώνοντας νερό μέχρι να φτάσει στην αρχική ποσότητα. Μετά 12 ώρες αφήνουμε
να να κρυώσει για 4-6 ώρες
Αφαιρούμε
τα φύλλα και το αποθηκεύουμε το τσάι στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για
περίοδο 1- 2 εβδομάδων.
Χρειάζεται
προσοχή στην θερμοκρασία Παρασκευής να μην είναι υψηλή.
Τα
φύλλα της ελιάς να μην προέρχονται από ραντισμένο δένδρο.
Μυστικό...τά φύλλα του Απρίλη ειναί τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ