Η ουρολοίμώξη προκαλείταιι στο ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς και κυρίως στη πλειοψηφία τους, από το βακτήριο Escherichia Coli (E.Coli), που ζει στο έντερο. Υπό κανονικές συνθήκες τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που καταφέρνουν να εισέλθουν στο ουροποιητικό απομακρύνονται μέσω της ούρησης και δεν δημιουργούν προβλήματα. Όταν όμως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκουν “πεσμένη” την άμυνα του οργανισμού, εισέρχονται από την ουρήθρα δημιουργώντας φλεγμονή.
Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και αυτό οφείλεται κυρίως σε ανατομικούς λόγους. Επιρρεπείς στις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι και τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια. Από μελέτες προκύπτει ότι 1 στις 5 γυναίκες ταλαιπωρούνται από ουρολοίμωξη οι οποίες συχνά υποτροπιάζουν.
Η συχνοουρία, το τσούξιμο και η επώδυνη ούρηση είναι μερικά μόνο από τα –τουλάχιστον- ενοχλητικά συμπτώματά της, ενώ κάποιες φορές παρατηρούνται αίμα ή πόνοι στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, ενδεχομένως ακόμη και πυρετός.
Tα cranberries
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές αντισηπτικές ταννίνες τις προανθοκυανιδίνες (PACs) που βοηθούν στη μείωση της ικανότητας ελαττώνοντας την εξάπλωση των βακτηρίων στα νεφρά αδρανοποιώντας τη δράση τους. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται τουλάχιστον 300-500 mg εκχυλίσματος cranberries με απόδοση σε PACs τουλάχιστον 45 mg 1-3 φορές ημερησίως για την θεραπεία και για τη θεραπεία της ουρολοίμωξης και 200-400 mg cranberries ημερησίως για τη πρόληψη των υποτροπών.
Ταδιουρητικά αντισηπτικά βότανα
Το uva ursi, τα στίγματα καλαμποκιού, το solidago, η σημύδα, η τσουκνίδα, ο μαϊντανός, το σπαράγγι, ο μίσχος κερασιού και η γιάβα (orthosiphon), αυξάνουν με φυσικό τρόπο τη διούρηση, «διώχνοντας» τα μικρόβια από το ουροποιητικό μέσω των ούρων. Επιπλέον ασκούν αντισηπτική δράση στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας τη πιθανότητα ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων.
Τα αντιμικροβιακά βότανα.
Το εκχύλισμα των σπόρων grapefruit, το goldenseal και η echinacea τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν με φυσικό τρόπο κατά των μικροβίων στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
Αν ανήκεις στις γυναίκες που κάθε χρόνο ταλαιπωρούνται ουρολοίμωξη πιθανότατα γνωρίζεις πως για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια ούρων και να λάβεις αντιβιοτική θεραπεία. Κι όμως, υπάρχει κι άλλος τρόπος να περιορίσεις τα καλοκαιρινά… σουβενίρ μόνο σε καρτ ποστάλ και αναμνηστικές φωτογραφίες, κι αυτοί δεν είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης.
Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξοπλίσεις το φαρμακείο των διακοπών σου με τα βότανα χρυσόχορτο (ceterachoffivinatium), νερομολόχα (althaeaofficnalis) και μερικούς στήμονες καλαμποκιού (θα τα βρεις σε καταστήματα υγιεινών τροφίμων ή σε μεγάλα καταστήματα με βότανα. «Με τις πρώτες ενδείξεις της ουρολοίμωξης, ανάμιξε 5 γραμμ. από το κάθε ένα και τοποθέτησέ το μείγμα σε ένα μικρό σουρωτήρι. Βράσε 750 γραμμ. νερό και ρίξε το πάνω από τα βότανα. Άφησέ τα να στραγγίξουν για 5-10 λεπτά, χώρισε το αφέψημα σε 4 δόσεις και πιες το κατά τη διάρκεια της ημέρας»,
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς τον χρυσό κανόνα όσον αφορά στη χρήση των βοτάνων: παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται επικίνδυνα, φρόντισε να διασφαλίσεις τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου πριν τα χρησιμοποιήσεις!
Πηγες: https://www.shape.gr/ygeia/enallaktikes-therapeies/fisikoi-tropoi-antimetopisi-ourolimoksis/
Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα δεν συνιστούν θεραπείες, ούτε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να λαμβάνετε για την οποια πάθηση. Ακολουθήστε παντα τις συμβουλές του Γιατρού σας. Οι πληροφορίες στην παρουσα ιστοσελίδας προκύπτουν από σχετικές αρθρογραφίες,και δεν αποτελούν δέσμευση για οποιαδήποτε θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά ούτε και ιατρική σύσταση για οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή.
Με υπευθυνότητα.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ