Η
μηδική (επιστημονική ονομασία Medicago sativa) ή πολυετές τριφύλλι είναι το
σημαντικότερο κτηνοτροφικό φυτό στον
κόσμο. Διεθνώς αναφέρεται ως “Alfalfa”, που σημαίνει “πατέρας όλων των τροφών”
στα αραβικά. Καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 χώρες, λόγω της μεγάλης
προσαρμοστικότητας και των πολλαπλών χρήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για
βόσκηση αλόγων, προβάτων, αιγών, χοίρων, κοτόπουλων και αγελάδων
γαλακτοπαραγωγής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σανό, ενσίρωμα, χλωρά
λίπανση αλλά και σαν καλλιέργεια εδαφοκάλυψης. Η μηδική μπορεί επίσης να
καταναλωθεί από τον άνθρωπο (οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί, τα φύτρα και όχι οι
σπόροι). Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, όπως Α, Β, D, E, K
και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.
Πλούσιο
σε πρωτεΐνη (45%), χλωροφύλλη, καροτένια- βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη,
οκτακοζανόλη, βιταμίνες Β, βιταμίνες A, C, D, Ε, Κ. Καλή πηγή φυτικών ινών και
μετάλλων (ασβέστιο, φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό,
ψευδάργυρο) καθώς και άλλων ενεργών συστατικών: ισοφλαβόνες, κουμαρίνες,
αλκαλοειδή, σαπονίνες, στερόλες (βήτα-σιτοστερόλη, άλφα-σπιναστερόλη,
στιγμαοτερόλη).
Περιέχειοκτώ απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και είναι χρήσιμο για τη θεραπεία
των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, των νεφρών και της ουροδόχου
κύστης.
Αποτοξινώνει
τον οργανισμό και ειδικά το συκώτι, βοηθά την πέψη και την καλύτερη απορρόφηση
της τροφής, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι καλό διουρητικό και
καθαρτικό, είναι γαλακταγωγό, δρα κατά της της δυσκοιλιότητας, μειώνει την κακή
χοληστερίνη χωρίς να επηρεάζει την καλή, ανακουφίζει από τα συμπτώματα που
προκαλούν οι φλεγμονές στις αρθρώσεις και τους μύς.
Παροδοσιακά
έχει χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, του διαβήτη, για την
αναιμία, για το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα και φέρεται να είναι ένα καλό
διεργετικό της όρεξης και γενικό τονωτικό.
Χρησιμοποιείται
και σε περιπτώσεις υποσιτισμού, αδυναμίας και παρατεταμένης ασθένειας.
Σύμφωναμε μελέτες το τριφύλλι έχει ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη για τα εξής:
Υψηλή
χοληστερόλη: η κατανάλωση σπόρων τριφυλλιού (αλφάλφα) φαίνεται να μειώνει την
ολική χοληστερόλη και τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλη
«κακή χοληστερίνη» σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Προβλήματα
στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη και στο προστάτη
Άσθμα
Αρθρίτιδα
Διαβήτη:
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί επιστήμονες ερευνούν, με θετικά αποτελέσματα, τη
δράση του εγχύματος και του αφεψήματος τριφυλλιού στο διαβήτη.
Στομαχικές
διαταραχές: Έχει χωνευτικές και καθαρτικές ιδιότητες (σε δυσπεψία και
δυσκοιλιότητα). Είναι ορεκτικό και τονωτικό (σε ανορεξία, αναιμία, ραχιτισμό).
Άλλες
καταστάσεις όπως: σπασμολυτικό, διεγερτικό του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού,
αντισκοροβουτικό, αποχρεμπτικό, ανακουφίζει από καταρροή και αντιπυρετικό.
Βραστή
σαλάτα με φρέσκο τριφύλλι και λάδι αυξάνει την έκκριση γάλατος στις μητέρες που
θηλάζουν.
Το
φυτό από παλιά αλλά ακόμα και σήμερα γινόταν κατάπλασμα σε πρηξίματα, πιασμένες
κλειδώσεις, ρευματισμούς, αρθριτικά, γδαρσίματα και πληγές.
Σε
περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι
ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Πολύ
ασφαλές βότανο στις συνηθισμένες δοσολογίες, ακόμη και για τις θηλάζουσες,
σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Άτομα με ερυθηματώδη λύκο θα πρέπει να
αποφεύγουν το alfalfa.
Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ