Header Ads Widget

Γεντιανή η κίτρινη.Για ανορεξία, δυσπεψία, χρόνια γαστρίτιδα, διάρροια και αναιμία.


Γεντιανή η κίτρινη.
H   λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Gentiana lutea (Γεντιανή η κίτρινη) και ανήκει στην οικογένεια των Γεντιανιδών. Το γένος Γεντιανή περιλαμβάνει περίπου 80 είδη. Στη χώρα μας συναντούμε  την Γεντιανή του Ασκληπιού, η οποία φύεται στον Oλυμπο και την Οίτη. Την Εαρινήν, η όποια φύεται στον Oλυμπο, τη Θεσσαλία και την Hπειρο. Την Κίτρινη η οποία φύεται στη Μακεδονία και μερικά μέρη της Ευρώπης, η οποία ονομάζεται και μεγάλη. Υπάρχουν ακόμα η Πορφυρά, η Aκαυλος και η Ψυχρά.
Είναι ιθαγενές φυτό των ορεινών περιοχών στη Βόρειο Ηπειρωτική Ελλάδα και την Μακεδονία. Ποώδες φυτό ύψους 60 έως 110 εκατοστά. Στέλεχος άτριχο και όρθιο. Eχει ρίζα παχιά, πασσαλώδη, που φτάνει σε μήκος τα 60 εκατοστά. Τα πάχος της ρίζας είναι μεγαλύτερο των 5 εκατοστών. Φύλλα αντίθετα, μεγάλα, ελλειπτικά, ωοειδή, πράσινα – κυανά με 5 προεξέχουσες νευρώσεις. Το μήκος τους κυμαίνεται από 10 έως 30 εκατοστά και το πλάτος τους από 4 έως 12 εκατοστά. Η κίτρινη Γεντιανή δεν ανθίζει πριν από την ηλικία των 10 ετών και η διάρκεια ζωής της περνά τα 50 χρόνια. Τα άνθη της είναι κίτρινα και φυτρώνουν από τις μασχάλες των φύλλων. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από μέλισσες, μύγες ή σκαθάρια.
Επιστημονική Ονομασία: η κίτρινη.
Χρήσιμα μέρη:  Ρίζα, ανθισμένες κορυφές.
Ασθένειες: στομάχι  ανιμία  πυρετό  ρευματισμοί  δυσπεψία  ίκτερο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Οι πικρές ουσίες της έχουν τονωτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα ιδιαίτερα σε οργανισμούς εξασθενημένους. Αριστο χωνευτικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ξυνίλας και πολλών ρεψιμάτων. Ορεκτικό και αυξάνει ελαφρά την πίεση του αίματος. Η λαική Θεραπευτική την χρησιμοποιεί για να ρίξει τον πυρετό και για τους πόνους των ρευματισμών.
Τρόποι χρήσης:
Σαν έγχυμα. Βάζουμε 2 κουταλάκια ανθισμένες κορυφές με ένα λίτρο βρασμένο νερό και το αφήνουμε 10 λεπτά. Αυτό είναι τονωτικό για την ανορεξία. Βάζουμε ένα κουταλακι ψιλοκομμένη ρίζα σε ένα λίτρο νερό για 8 έως 12 ώρες και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν φάμε. Για ανορεξία, δυσπεψία, χρόνια γαστρίτιδα, διάρροια και αναιμία. Για τους ρευματισμούς κοπανίζουμε τις ρίζες με σκόρδο και λάδι και κάνουμε κατάπλασμα εκεί που πονάμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια