Header Ads Widget

Τα υποπτα συμπτωματα της ψωριασης.Οι πεντε βασικοι τυποι της νοσου.

 

ψωριαση

Ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι αυτοάνοση, κοινή και χρόνια δερματική πάθηση που επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και αφορά περίπου 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.Συνήθως, παρουσιάζεται ως ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από ασημί λέπια, τα οποία αποσπώνται από το δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα γόνατα και τους αγκώνες, τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής, μπορεί όμως να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και σε διάφορους τύπους. Η πάσχουσα περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη και φολιδωτή, ή να εμφανίζει φλύκταινες, ανάλογα με το είδος της ψωρίασης.

Ψωρίαση | Συμπτώματα

Οι 5 βασικοί τύποι της νόσου είναι οι ακόλουθοι και χαρακτηρίζονται από διαφορετικά συμπτώματα ψωρίασης ο καθένας:

 

Ψωρίαση κατά πλάκας

Είναι ο συνηθέστερος τύπος ψωρίασης που εκδηλώνεται με κόκκινες και λευκές λεπιδώδεις πλάκες στην επιφάνεια του δέρματος και τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι ο κνησμός, η απολέπιση και η στικτή αιμορραγία.

 

Σταγονοειδής Ψωρίαση

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών, φολιδωτών αλλοιώσεων ροζ ή κόκκινου χρώματος σε σχήμα σταγόνας. Οι αλλοιώσεις αυτές εμφανίζονται σε εκτεταμένες περιοχές του σώματος, όπως ο κορμός, τα άκρα και ίσως το τριχωτό και το πρόσωπο. Τα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου εμφανίζονται συνήθως πολύ ξαφνικά και σε νεότερους ασθενείς, κυρίως μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

 

Ανάστροφη Ψωρίαση

Συνήθως εμφανίζεται σε υπέρβαρα άτομα, στις περιοχές της μασχάλης, της βουβωνικής χώρας, κάτω από την κοιλιακή χώρα και το στήθος. Τα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου δεν περιλαμβάνουν απολέπιση, αλλά ερυθρότητα στην περιοχή των πτυχών με σαφή όρια. Επιδεινώνεται με την τριβή και τον ιδρώτα, είναι ευάλωτη σε μυκητιάσεις και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κνησμό.

 

Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Εμφανίζεται ως σαφώς αφοριζόμενα μικρά εξογκώματα γεμάτα πύο, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα. Το δέρμα γύρω από αυτά είναι ευαίσθητο, κόκκινο και ξηρό. Υπάρχουν 2 βασικά είδη φλυκταινώδους ψωρίασης, η τοπική που περιορίζεται στα χέρια και τα πόδια και η εκτεταμένη, όπου τα συμπτώματα ψωρίασης εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

 

Ερυθροδερμική Ψωρίαση

Είναι ιδιαίτερα σημαντική φλεγμονώδης μορφή ψωρίασης που εμφανίζεται ως εκτεταμένη φλεγμονή και ξεφλούδισμα του δέρματος σχεδόν σε όλο το σώμα. Το δέρμα κοκκινίζει και ξεφλουδίζει, ενώ συνοδεύεται από κνησμό, πρήξιμο και πόνο. Μπορεί να επιφέρει θάνατο, γιατί αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί θερμορρυθμιστικές και αιμοδυναμικές διαταραχές στον οργανισμό.

 

Ψωρίαση Νυχιών

Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί αποχρωματισμό, κιτρινωπό χρώμα ονύχων, γραμμές κατά μήκος των νυχιών, σκλήρυνση της επιδερμίδας κάτω από τα νύχια, θρυμματισμό και αποκόλληση των νυχιών που τα περιβάλλει με φλεγμονή. Στα συμπτώματα ψωρίασης αυτού του τύπου συμπεριλαμβάνεται και η υπονύχια στικτή αιμορραγία.

 

Ψωριασική Αρθρίτιδα

Το άτομο πάσχει ταυτόχρονα από ψωρίαση και αρθρίτιδα ή ίσως και μόνο από αρθρίτιδα, και τα συμπτώματα είναι φλεγμονές στις αρθρώσεις και το συνδετικό ιστό. Εμφανίζεται συχνότερα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και προκαλεί οίδημα. Πλήττει επίσης τα ισχία, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη. Περίπου το 10-30% των πασχόντων από ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα.

 

 

 

Άλλοι τύποι ψωρίασης ανάλογα με την εντόπιση είναι:

 

Ψωρίαση ονύχων

Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί αποχρωματισμό, ραβδώσεις κατά μήκος των νυχιών, σκλήρυνση της επιδερμίδας κάτω από τα νύχια έως και αποκόλληση αυτών.

 

Ψωριασική αρθρίτιδα

Το άτομο πάσχει ταυτόχρονα από ψωρίαση και αρθρίτιδα. Συχνά εμφανίζεται μόνο η αρθρίτιδα ως σύμπτωμα και έπονται ή λείπουν εντελώς οι δερματικές βλάβες. Αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι, των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, τα ισχία και η σπονδυλική στήλη.

 

Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής

Εκδηλώνεται με τη μορφή υπερκερατωσικών πλακών στο τριχωτό της κεφαλής με έντονο κνησμό, πόνο, απολέπιση (με εικόνα πιτυρίδας) και ενόχληση στον ασθενή.

 

Ψωρίαση στα γεννητικά όργανα

Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα αποτελεί μορφή ανάστροφης ψωρίασης. Στον τύπο αυτό η ψωρίαση των γεννητικών οργάνων δεν εμφανίζει υπερκεράτωση, λόγω του ειδικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα χαρακτηρίζεται από ερυθρές κνησμώδεις πλάκες με σαφή όρια που μοιάζουν πολύ με μυκητίαση. Η ψωρίαση στα γεννητικά όργανα απαιτεί ειδική θεραπεία καθώς η περιοχή είναι ευαίσθητη στα κορτικοστεροειδή.

 

Ψωρίαση στο πρόσωπο

Η ψωρίαση στο πρόσωπο είναι πιο σπάνια από ό,τι οι ψωριάσεις άλλων περιοχών του σώματος. Συνήθως η εμφάνιση ψωρίασης στο πρόσωπο σχετίζεται και με βαρύτερη πρόγνωση της νόσου γενικότερα. Μπορεί να έχει την εικόνα ερυθρών πλακών με λεπτή απολέπιση ή να ομοιάζει με ομαλές μυρμηγκιές προσώπου. Η θεραπεία της ψωρίασης προσώπου απαιτεί τον εξειδικευμένο δερματολόγο καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη η συγκεκριμένη περιοχή στα κορτικοστεροειδή.

Υπάρχει θεραπεία;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν όμως πολλές διαθέσιμες αγωγές που στοχεύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη διαχείριση του άγχους μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των εξάρσεων.

πηγη: https://www.enimerotiko.gr/plus/ygeia/psoriasi-ta-prota-symptomata-ta-kathimerina-lathi-poy-tin-prokaloyn-kai-ti-prepei-na-kanoyme/

https://www.onmed.gr/ygeia/story/380010/mipos-exete-psoriasi-deite-ta-ypopta-symptomata-se-eikones

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια