Header Ads Widget

Μελέτη του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Cleveland απέδειξε ότι, ένα παρασκεύασμα αλοιφής με εκχύλισμα με την ουσία σιλυμαρίνης, ήταν αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων από καρκίνους του δέρματος....


Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα η κάκτος) είναι πολυετές
λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae),[1] Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.
Κατανάλωση
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και "ειδικός" μεζές για τσικουδιά.

Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C.
Μία επιστημονική μελέτη του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Cleveland και του Πανεπιστημίου Ιατρικής της ίδιας πόλης, απέδειξε ότι, ένα παρασκεύασμα είδους αλοιφής με εκχύλισμα άγριας αγκινάρας με την ουσία σιλυμαρίνης, ήταν αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων από καρκίνους του δέρματος.
Η σύνθεση σιλυμαρίνης που περιέχεται στην άγρια αγκινάρα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που όπως έχομε συχνά τονίσει, η κατηγορία αυτή των χημικών, βοηθά στο να εξουδετερώνονται τα βλαβερά μόρια που κυκλοφορούν στον οργανισμό (ελεύθερες ρίζες) και που ανοίγουν συχνά τον δρόμο στη δημιουργία όγκων καρκίνου. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ελεύθερες αυτές ρίζες σχηματίζονται από άγνωστες αιτίες, αλλά φαίνεται ότι η παραγωγή τους επιταχύνεται με την μόλυνση του αέρα και με την ηλιοθεραπεία.
Θεραπευτικές χρήσεις για τις αγκινάρες.
Οι αγκινάρες επιταχύνουν την ανάκαμψη του ήπατος, βοηθώντας στην ανανέωση αυτού του ζωτικού οργάνου. Είναι ιδανικές για την θεραπεία ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, κίρρωση ή κακή λειτουργία του ήπατος.
Οι αγκινάρες είναι ιδανικές για την καύση λίπους. Οι διουρητικές και καθαριστικές τους ιδιότητες σας βοηθούν να απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες από το σώμα.
Η συχνή κατανάλωση των αγκινάρων καθαρίζει το αίμα. Είναι τέλειες για την μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον αυτές μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κάνοντας τα ιδανικά για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη.
Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και στις καθαριστικές τους ιδιότητες, οι αγκινάρες είναι σπουδαίες για την βελτίωση της πέψης.
Η συχνή κατανάλωση αγκινάρων σε δροσερές σαλάτες ή σε γευστικά λαχανικά στον ατμό σταδιακά μειώνει το ουρικό οξύ, καθώς και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.
Θεραπεία για την χοληδόχο κύστη.
Για την θεραπεία της πέτρας στην χολή, φτιάχνετε ένα ρόφημα από 5 αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας. Προσθέτετε λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι και το πίνετε μετά από το μεσημεριανό. Ορισμένοι άνθρωποι συνδυάζουν το ρόφημα τους με το βότανο μπόλντο, αυξάνοντας τα φαρμακευτική του δράση.
πηγη: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια