Header Ads Widget

Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης, λύσσας, σύφιλης κ.α....


Απήγανος

Ο απήγανος είναι ένα αρωματικό αειθαλές πολυετές φυτό. Η επιστημονική του ονομασία είναι ρυτή η βαρύοσμη (ruta graveolens) και ανήκει στην οικογένεια των ρυτήδων ή ρουτίδων (Routaceae). Συναντάται και σαν πεγάνι, πηγάνι, πήγανος και πήγανο. Ευδοκιμεί κυρίως στην Νότια Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.
Ιστορικά στοιχεία
Είναι γνωστός από την αρχαιότητα και αναφέρεται στην Αγία Γραφή. Σύμφωνα με αναφορές του Αθήναιου, ο Κλέαρχος, τύραννος της Ηράκλειας του Πόντου, καλούσε τους αξιωματικούς του στα ανάκτορα, τους έδινε να πίνουν δηλητήριο και διασκέδαζε βλέποντάς τους να σφαδάζουν. Εκείνοι έτρωγαν απήγανο πριν τις συναντήσεις με τον τύραννο, σαν αντίδοτο στις δηλητηριάσεις. Με αυτόν τον τρόπο υποκρίνονταν τους δηλητηριασμένους κατά την παρουσία του και έσωζαν τις ζωές τους. Αναφέρεται και στον Ιπποκράτη. Επίσης χρησιμοποιούνταν σαν αντίδοτο στο δηλητήριο του Μιθριδάτη. Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν κατά της δυσπεψίας που τους προκαλούνταν από το μάτιασμα όταν έτρωγαν μπροστά σε ξένους. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ο Πλίνιος αναφέρει πως οι ζωγράφοι έτρωγαν άφθονο απήγανο για να έχουν καλή όραση. Το 1625, ένας Ιταλός γιατρός, ο Piperno, τον χρησιμοποιούσε κατά της επιληψίας και των ιλίγγων. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης, λύσσας, σύφιλης κ.α.
Ιδιότητες
Έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά:

της υστερίας και επιληψίας
των αμοιβάδων και άλλων παρασίτων του εντέρου
της φλεβίτιδας και των κιρσών
των πόνων των ρευματικών-αρθριτικών
των προβλημάτων εμμηνορρυσίας
του άγχους, της νευρικότητας και της αϋπνίας λόγω της ηρεμιστικών του ιδιοτήτων
των παράσιτων, σκόρου, ψειρών
Τον συναντάμε και στον αρωματισμό ποτών και γλυκών με την μορφή αιθέριου ελαίου
Ο απήγανος θεωρείται ότι έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορεί να τοποθετηθεί αποξηραμένος στις ντουλάπες για την αντιμετώπιση του σκώρου, ενώ έχει αναφερθεί επίσης ότι απωθεί τις γάτες όταν φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες. Από την αρχαιότητα, ο απήγανος πίστευαν ότι έχει «μαγικές» ιδιότητες, φέρνει καλοτυχία στο σπίτι, διώχνει τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι. Ο απήγανος όταν καταναλωθεί φρέσκος περιέχει έλαια, πολύ βλαβερά για τα τα νεφρά και το συκώτι. Κατά το παρελθόν, οι μαίες χρησιμοποιούσαν τον απήγανο στις έγκυες γυναίκες για άμβλωση, καθώς ο απήγανος προκαλούσε σύσπαση της μήτρας, έμμηνο ρύση και αποβολή. Βέβαια, στις μέρες μας, μία τέτοια χρήση του απήγανου, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Έχετε υπόψη σας ότι η κατανάλωση απήγανου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική. Μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα χρησιμοποιώντας το πολύ 12 φύλλα ανά λίτρο νερού. Βράστε το μείγμα και αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά. Έπειτα στραγγίστε το και πίνετε μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Σας ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε γιατροί. Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας, έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Σε προβλήματα υγείας σας, να συμβουλεύεστε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.
Πηγη: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82

https://www.mistikakipou.gr/apiganos-frontida/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια